Nyheter

Stiftspengar även till Skillingaryds församling

Nyheter Församlingen har fått kyrkoantikvariskt stöd till ett flertal insatser

Tofteryds kyrka

När fördelningen av kyrkoantikvariska medel redovisades igår fanns det inga pengar beviljade till Skillingaryds församling. Vi kontaktade Klas Svensson som är kyrkoherde för att reda ut frågan.

– Vi har faktiskt redan fått pengar, säger Klas Svensson och är naturligtvis glad för det då de har ett antal större projekt inom församlingen. Skälet till att de redan fått medel är i den omfördelning som har gjorts efter 2018 års pott.

I Hagshults kyrka satsar de en dryg miljon på att konvertera värmesystem och till detta ersätts de med 60% av den beräknade kostnaden. På Skillingaryds kyrkogård ska de tjära klockstapeln, men de stora kostnaderna har de i samband med restaureringen av Tofteryds kyrka.

I Tofteryds kyrka är det fem projekt som får tillgång till kyrkoantikvariska medel. De ska renovera koppartak och göra vattenavvattning, där de får 75% av de beräknade 1,5 miljoner som det ska kosta. Man  ska också göra en fasadrenovering som också beräknas kosta 1,5 miljoner och de erhåller 50%, dock maximalt 775000 kronor. En förgyllning av tornkorset kostar 200000 kronor och där blir stödet 75%. Ett omfattande arbete görs med renovering av fönster, portar och luckor som beräknas till knappt 900000 kronor och där blir stödet 80%. Slutligen handlar det om att tillgänglighetsanpassa den södra ingången något som kostar 800000 kronor men här stannade stödet på 25%.

– Vi är naturligtvis glada, menar Klas Svensson och avslutar med att de dessutom får 25% av den utvändiga renoveringen via det inomkyrkliga kyrkounderhållsbidraget.

Hagshults kyrka

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *