Nyheter

Stöd till kyrkorna i Byarums pastorat

Nyheter Nu har stiftet fattat beslut om fördelning av den kyrkoantikvariska ersättningen för 2020

Lars Andersson visar frostsprängning  [1/6]

Sprickor i fasaden  [2/6]

Mera lagningsbehov  [3/6]

fogarna släpper  [4/6]

Ännu mera sprickor i fasaden  [5/6]

Tavlan kommer att rengöras och omförgyllas  [6/6]

Det är i grunden statliga pengar som går till svenska kyrkan centralt för vidare fördelning. De fördelar pengarna till stiften utifrån ett nyckeltal. Totalt kom det in ansökningar från kyrkorna i Växjö stift på drygt 111 miljoner kronor. Stiftet har i denna omgång fördelat 45,5 miljoner till olika ändamål runt om i stiftets församlingar och pastorat.

Byarums pastorat sökte pengar till att renovera fasaden på von Sethska gravkoret. De sökte 350000 kronor och beviljades ett anslag på 90% av den sökta summan. Det är som man uttrycker det ett statligt stöd för de fördyrande utgifterna när man arbetar med kyrkobyggnads då man har ett speciellt regelverk att ta hänsyn till. När det gäller stenfasaden på gravkoret måste man laga spricker, frostsprängda delar samt laga fogar för att förhindra att vatten tränger in och gör större skada.

De hade dessutom ansökt om stöd för den filmproduktion som Mattias Bokinge gjort då han följde och dokumenterade hela resatureringsabetet i i Byarms kyrka, från första byggmötet till återinvigningen. Dessutom ansökte de om pengar till tjärning av taket på kyrkan i Bondstorp. Ingen av dessa ansökningar fick några pengar.

Hur kom det sig att just de ansökningarna blev lottlösa? 

– Det finns en naturlig förklaring till det, säger Lars Andersson som är kyrkogårdsföreståndare med fastighetsansvar. Skälet är att de  redan har fått pengar till det när det gjordes en omfördelning av kvarvarande medel från 2018. Projekten har fått stöd med 75% vilket innebär omkring 135000 kronor vardera

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *