Nyheter

Stolta och rörda över filmengagemanget

Nyheter Tre års arbete är nu över... och idag på 450-årsdagen var det dags. Filmpremiären om "Slaget vid Getaryggen"

Alla blev välkomnade  [1/8]

Bronsjetong utdelades  [2/8]

Mingel  [3/8]

Anders Palm var såklart på plats  [4/8]

Snygg huvudbonad han har, Andreas Ljung  [5/8]

Vuxenskolan tackas av Bengt Dahlqvist  [6/8]

Film  [7/8]

Måste förevigas  [8/8]

Elin Ljungqvist hälsade alla välkomma till föreställningen där speciellt inbjudna fanns på plats. Politiker, militärer, allmänna arvsfonden, vuxenskolan med flera.

– Vi är nöjda och stolta. Särskilt stola är vi över våra ungdomar som till en början stod med blicken i golvet till att stå framför kameran i kilt.Vi har varit mellan 300 – 400 personer i filmen. Projektet kommer att fortsätta som en förening efter nyår, säger Elin Ljungqvist för Tidsbron i Skillingaryd.

Bengt Dahlqvist är ordförande i ”Stiftelsen regementsheden” var givetvis på plats.

— Vi har några speciellt inbjudna som vi vill dela ut en bronsjetong. Idag är det 450 år sedan slaget vid Getaryggen var. Jag vill dela härmed dela ut jetong till Remida, Vuxenskolan, Rollspelsföreningen JingJang (de här grabbarna med de långa knivarna) samt till allmänna arvsfonden som har gjort detta möjligt. Utan er alla hade vi inte klarat detta, säger Bengt Dahlqvist. 

– Otroligt stolt över er alla som har varit i detta projektet. Fantastiskt arbete för att ni har uppmärksammat vårt projekt. Jag är historielärare också så ni förstår att det här ligger mig mycket varmt om hjärtat. Ni ungdomar har en viktig roll, det är vår historia det handlar om. Ni kommer att få 3 000 kronor för att starta er förening. Vem vill ta emot paketet som kan användas tillsammans med filmen?, säger Ewa Magnusson (L), ordförande i kultur och fritidsnämnden och ungdomarna var inte sena med att komma fram och hämta filmgodiset. 

– Jag har varit lite ansvarig tillsammans med Elin. För 450 år sedan stod Småland i brand och det som hände är värsta tragedi i hela Småland. Det tog flera hundra år innan det blev normalt igen och man kunde bruka de här gårdarna. Jönköping hade 1 500 invånare vid den här tiden så det här gjorde ett enormt intryck i hela Sverige. Vi berättar om våra rötter och det här är ett bortglömt krig. Vi har baserat på de utgrävningar som gjorts. Det har varit vår mall att följa. Vi har skrivit ett eget manus. De här fantastiska ungdomarna har tagit sig an de här rollerna och svetsas samman till en väldigt fin grupp. Många bortregnande filminspelningar har det blivit och det är lite konstigt när man står här, man blir lite rörd. Vi är amatörer från manusförfattare till skådespelare, berättar Mattias Bokinge. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *