Nyheter

Stoppa regeringen från att sätta munkavle på lokalbefolkningen

Nyheter Vindkraftsutredningen innebär en kraftig begränsning av kommunernas och medborgarnas inflytande över vad som byggs lokalt. Förslagen innehåller ett antal tvetydigheter som gynnar vindkraftprojektören hellre än kommuninvånaren. Läs (L)-debatten här

Regeringen har låtit Miljöpartiets tidigare energitalesperson Lise Nordin utreda hur det kommunala inflytandet över vindkraftsetableringar kan tillgodoses utan ett veto. Förslagen leder till att det lokala inflytandet försvagas i så hög grad att närdemokratin kan anses ha utraderats. Lokaliseringsbeskeden kommunerna ska utfärda kommer inte väga lika tungt som utredningen försöker ge sken av. Förslagen tyder på att det lokala inflytandet skulle begränsas kraftigt, inte minst vad gäller bullernivåerna.

”Ändringar av verkens placering inom vindkraftparken, om sådan information finns, är inte en sådan ändring som ska kunna hindra tillstånd och inte heller förändringar i de förväntade bullernivåerna.” (SOU 2021:53, s. 150)

Översiktsplanens bullernivågränser kan ignoreras för att underlätta vindkraftsbyggnation med utredningens förslag. Därtill föreslås projektörerna kunna överklaga ett negativt lokaliseringsbesked, medan kommuninvånarna ges möjlighet att överklaga först när även miljödomen har fallit. Få har resurser att driva en sådan process.

Inom Vaggeryds kommun har just bullerfrågan varit aktuell. Vindkraftsparken Boarp – Ekesås ska byggas trots kommuninvånares vädjan om att ta hänsyn till att bullernivåer överträds och att verkens svepytor har ökat från ansökans 1 hektar till att nu vara hela 2,4 hektar. Kommunledningen visar ingen hänsyn till landsbygden, naturen och dess tystnad. Liberalerna förfäras över att utredningens förslag skulle leda till ännu mindre hänsyn till kommuninvånarnas synpunkter. Liberalerna ifrågasätter varför regeringen vill ge just vindkraften en gräddfil att kunna byggas även när människor inte kan leva sina liv i dess närhet.

Kommunerna har veto mot en lång rad verksamheter, inte minst mot olika former av fossilfri elproduktion. Liberalerna förespråkar en kombination av bibehållen vattenkraft och växande kärn- och vindkraft för ett utökat fossilfritt kraftsystem. Kärnkraften producerar el dygnet runt, året om, utan att kräva industrialisering på landsbygden emot kommuninvånares vilja. Stora delar av befolkningen på landsbygden känner sig redan bortglömda och upplever att regeringen nu försöker tysta deras röster genom att minska inflytandet i en fråga som i allra högsta grad kommer påverka närmiljö och livskvalitet. Vi måste värna om landsbygden och lyssna på människorna som lever nära vindkraftverken.

Jakob Olofsgård (L), riksdagsledamot Landsbygdspolitisk talesperson
Magnus Thelin (L), fullmäktigeledamot och ordförande Liberalerna Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


9 reaktioner på Stoppa regeringen från att sätta munkavle på lokalbefolkningen

Instämmer med Carl. Och om utredaren är miljöpartist är inte det jäv. Det borde väl isåfall vara en oberoende utredare.

Om man sätter Miljöpartiets tidigare energitalesperson som ensamutredare i frågan måste vi boende starkt befara att det blir en riktig partsinlaga som levereras. Vi kan bara förvänta oss att bli trampade hänsynslöst under deras klackar, allt annat vore en extrem överraskning. Det är förträffligt att åtminstone något parti visar vett i frågan. Tack, Liberalerna.

Det var bra att parti tar ställning för de boende på landsbygden.
Vad kunde man vänta sig av en utredning som leds av en miljöpartist. Det var ju som att sätta bocken som trädgårdsmästare.
Vindkraftverk är klassade som miljöfarlig verksamhet, så jag förstår inte varför de skulle få en gräddfil i sin behandling.
Lasse Olsson
Ekesås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *