Nyheter

Stoppade 70-årig körkortslös mopedist

Stoppade 70-årig körkortslös mopedist

Nyheter Klockan 08.10 stannade en polispatrull en mopedist på Hjortsjövägen i Vaggeryd. Föraren, en man i 70-årsåldern, saknade körkort för fordonet och en anmälan om olovlig körning upprättades.

Taggar

10 reaktioner på Stoppade 70-årig körkortslös mopedist

Visst, överträdelser ska självklart beivras men hur stort problem är detta i förhållande till kommunens utmaningar med våld, inbrott, droger med mera som eskalerat de senaste åren?

Ärligt talat tror jag sådana här episoder får allmänheten att fundera på om polismyndighets prioriteringar liksom hur stort förnuft som finns hos den enskilde polismannen när det uppenbart finns värre problem i kommunen att hantera.

Att då prioritera gripandet av en äldre herre som kör moped? Seriöst?

Jag tror vi alla är överens i sak om att köra moped olagligt är fel och att han då får ett straff för detta är helt i sin ordning.

Min poäng var dock att incidenten kanske förblivit okänd om polisen, i stället för att vara vid hjortsjön och spana mot olovlig mopedkörning, satsat på att förhindra droganvändning i till exempel skolan eller öka tryggheten där det i dag finns en utanförskapsproblematik som exempel. Det kanske hade varit bättre att stoppa en knarkaffär och lagföra den typen av människor än någon förvirrad gammal gubbe på moped?

Men visst vill man klappa sig själv på axeln och känna sig duktig är det kanske mer tacksamt att ägna sig åt att lösa denna typ av brottslighet. Risken är ju att de kriminella gängen som styr blir sura och kanske ger igen. Den sannolikheten är kanske mindre för trafikbrottslingar som är 70 plus.

Förståeliga känslor och det är ju så lätt att tycka när man kanske inte är direkt involverad i polisarbetet själv.
Jag blir själv riktigt frustrerad över att man inte helt sonika får bort de grovt kriminella från gatorna först. För någonstans inom mig graderar jag kriminaliteten på ett eller annat vis.

Men samtidigt måste man nog försöka komma ihåg att det finns olika avdelningar inom polisen. Åtminstone en av dessa hanterar just trafikbrott och är kanske inte alls involverade i övriga avdelningars arbetsuppgifter med t ex narkotika, grov kriminalitet etc etc.

Oavsett vilka åsikter vi än kan ha om polisens insatser så är polismyndigheten (med alla sina olika avdelningar och arbetsuppgifter) hårt begränsad av både ekonomiskt utrymme, lagar och regler, etik och moral. De har också olika sätt att arbeta på och det av många anledningar som vi oinvigda kanske inte alltid förstår.
De flesta av oss har nog någon gång sett eller hört orden ”av utredningstekniska skäl”. Eller?

Tänk bara OM denne körkortslöse man hade blivit inblandad i alt. orsakat en olycka, tror du då inte att den/de som drabbades skulle ha åsikter om att polisen ”låter en körkortslös … köra omkring som han vill”?
Det tror jag, och jag tror att polisen överlag gör ett mycket gott jobb.

Med det sagt så hade jag ingen aning om att man måste ha körkort för att köra moped! 🤭😁

Det jag menar är alltså att poliser som arbetar med t ex trafikbrott, förmodligen syns mer i samhället än de poliser som kanske arbetar mer ”i det tysta”. Även om inte alla av dem syns så arbetar de helt säkert med att bekämpa annan brottslighet ändå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *