Nyheter

Stor nedgång i lärarbehörighet

Nyheter Andelen grundskollärare med behörighet i minst ett ämne gick ner med hela sex procentenheter i Vaggeryds kommun förra året. Det visar ny statistik från Skolverket som Lärarförbundet idag presenterar på kommun- och länsnivå över de senaste åtta åren.

Arkivfoto

I oktober 2021 hade motsvarande 70 procent av lärarna 1 i grundskolan i Vaggeryds kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det är en minskning med sex procentenheter jämfört med året innan.

– Läget är allvarligt. Bristen på behöriga lärare hotar kvaliteten i svensk skola och hela vår framtid som kunskapsnation, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

I hela landet ligger lärarbehörigheten på 71 procent, vilket är ungefär samma nivå som året innan.

– Det är beklämmande att behörigheten ligger kvar på den här nivån nationellt. Kraftfulla åtgärder måste till. Inte minst handlar det om att göra läraryrket mer attraktivt och hållbart och det sker genom konkurrenskraftiga löner och minskad arbetsbelastning, säger Johanna Jaara Åstrand och tillägger:

– Att elevers tillgång till behöriga lärare varierar så kraftigt över landet är ett stort misslyckande. Staten måste ta ansvaret för lärarförsörjningen och en likvärdig skola.

Av de sammanlagt 129 heltidstjänsterna i grundskolan i Vaggeryds kommun (motsvarande 152 lärare) var det 91 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne.

Jämfört med andra kommuner i landet är lärarbehörigheten i Vaggeryd nära genomsnittet. Kommunen är rankad som nummer 136 bland landets 290 kommuner. Vadstena har landets högsta lärarbehörighet (95 procent) och Ragunda den lägsta (41 procent). I hela länet är Vaggeryds kommun den sjätte mest lärartäta kommunen.

Lärarbehörigheten sjunker med minst en procentenhet i sammanlagt fem av 13 kommuner där mest anmärkningsvärda försämringar ses i Vaggeryd.

Källa: Lärarförbundet

Taggar

Dela


2 reaktioner på Stor nedgång i lärarbehörighet

Detta kommer som brev på posten när man inte ger våra lärare de rätta förutsättningarna genom att slänga in dem i baracker. Det är ingen bra utemiljö för barnen att kunna leka ute. Då orkar de inte längre

Gör om gör rätt satsa på våra skolor nu.

Stor andel obehöriga lärare och stor andel provisoriska lokaler! Säg inte mer!
Redaktionen lägger till: Vi har tagit bort engelska ord – de är inte tillåtna i vår tidning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *