Nyheter

Stor ökning av antalet barn och unga i Sverige

Nyheter Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) kommer antalet som behöver tillgång till skola att fortsätta att öka

Arkivbild

Sedan 2012 fram till nu har antalet barn och unga mellan 6-16 år ökat med 209000. Det är en ökning av antalet invånare i grundskoleåldern med 18,6 procent och ökningen beräknas fortsätta. I den beräkningen har (SKR) bedömt att antalet från 0 – 19 år kommer att öka med 188000 fram till och med 2028.

Siffrorna framgår i SKRs senaste ekonomirapport.

Enligt Sveriges kommuner och regioner kommer ökningen att sätta hård press på kommunerna de kommande åren. Hittills har högkonjunkturen, med goda skatteintäkter, och olika statsbidrag lindrat kommunernas behov av insatser.

Sedan tidigare har vi ofta hört om bristen på behöriga lärare men enligt SKR har det blivit stor brist på socialsekreterare och sjuksköterskor. Nu kommer det varningssignaler om lägre intäkter till kommunerna som en följd av en avmattad konjunktur och att staten trappar ner statsbidragen kopplade till migration. Många av de barn och unga som kom i samband med flyktingströmmen för några år sedan finns kvar och ska ha plats i skolan.

Förutom ett ökat tryck på lokaler för förskola och skolor så ökar lärarlöner med risk för lönekonkurrens mellan kommunerna.

Ökningen av antalet barn och unga mellan 2012 och 2019 är i snitt för riket 18,6 procent och för Vaggeryds kommun är ökningen något större nämligen 19,7 procent vilket placerar kommunen på plats 71 av de som ökat mest.

Källa: Dagens Samhälle

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *