Nyheter

Stor ökning av solel i kommunen i fjol

Nyheter Fjolåret blev ännu ett rekordår för solcellsinstallationer i Sverige. Vaggeryds kommun hörde till de kommuner där ökningen var som störst. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

Arkivbild

Under 2022 anslöts 1,6 megawatt ny solel till elnätet i Vaggeryds kommun, en ökning med 53 procent jämfört med året innan.

Totalt finns nu 353 nätanslutna anläggningar, om sammanlagt 4,8 megawatt i kommunen. Det skulle kunna motsvara, i runda tal, en elproduktion på någonstans mellan sex och åtta procent av vad hushållen i Vaggeryds kommun förbrukar per år.

Räknat per invånare finns det nu 319,7 watt solceller per person i kommunen, vilket kan jämföras med 342 watt per person i hela Jönköpings län. Mest solel per invånare i länet hade Gnosjö kommun och mest i landet Skurups kommun.

Installerad effekt per invånare blir förstås högre i de områden där det finns storskaliga solcellsparker eller liknande. Tittar vi istället på antalet installationer per invånare har Vaggeryd 23,8 anläggningar per tusen invånare, att jämföra med 18,8 i hela länet.

Den största delen av solelen i Vaggeryd, 69 procent, kommer från småskaliga anläggningar, totalt 313 stycken. Det påminner om hur det ser ut i riket som helhet. I hela Sverige står anläggningar under 20 kilowatt för mer än hälften av den installerade effekten. Generellt är deras andel störst i kommuner med många villahushåll, medan större anläggningar dominerar i tätbefolkade kommuner med fler flerfamiljsbostäder.

I landet som helhet byggdes mer ny solel än någonsin under förra året. Störst var ökningen bland de småskaliga anläggningarna (villatak och liknande), som nu har passerat milstolpen 1 gigawatt i total installerad effekt.

Totalt finns nu nästan 2,4 gigawatt nätansluten solel i landet, en ökning med 50 procent jämfört med året innan. Det är en rekordstor ökning, och dessutom en snabbare ökningstakt än året innan.

 

Källa: Newsworthy

Statistik från Newsworthy

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *