Nyheter

Stor risk för gräsbränder under helgen

Nyheter Under gårdagen klassade SMHI upp till stor brandrisk i vårt län. RäddSam F uppmanar till försiktighet

Brandrisken i fjolårsgräset är störst under onsdag eftermiddag men risken sträcker sig över hela påskhelgen.

Risk för gräsbrand utfärdas under våren när risken är stor att bränder uppstår och lätt sprids i torrt fjolårsgräs. Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus. Den utfärdas endast som en risk och kan inte övergå i en varning.

RäddSamF uppmanar allmänheten till största försiktighet om man ska elda i naturen. En vindby kan snabbt få en gräsbränning att snabbt sprida sig och ge allvarliga följder. Räddningstjänsterna uppmanar till att avstå att elda om det blåser.

Se alltid till att ha brandredskap, vattenslang, vattenkanna och vattenhinkar framme. Vid gräsbränning ska man alltid elda mot vinden, blöt gärna marken där du tänker att eldningen ska påbörjas och avslutas som en extra säkerhet.

Eldning av påskbrasor är tillåten efter respektive kommuns föreskrifter, men även där bör största försiktighet iakttas och brandredskap ska finnas tillgängliga. Är brasan placerad på ett brännbart underlag bör vätningen av marken runt brasan ske. Tänkt på att blöta marken en bit från brasan, ca 20 meter, så att inte värmen från elden torkar bort fukten. Är du osäker så avstå hellre från att elda!

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *