Nyheter

Stor risk för skogsbränder i sommar

Nyheter Redan nu varnas för en varm sommar med ökad risk för skogsbränder. Förra året ryckte räddningstjänsten ut till 3 042 skogsbränder, en markant ökning jämfört med 2021 då antalet var 1 767 stycken. Enligt räddningstjänstens bedömning startade dessutom närmare 50 procent av skogsbränderna på grund av det mänskliga beteendet.

Redan nu varnas för en varm sommar med ökad risk för skogsbränder. Arkivbild.

Utflykter i naturen, matlagning utomhus och grillning i parken är populärt under vår och sommarsäsong. Men oförsiktig grillning eller felaktigt användande av engångsgrillar kan resultera i både gräs- och skogsbränder och nedbrunna hus.

– Många onödiga brandtillbud i skog och mark beror på oförsiktighet. En liten brand kan snabbt utvecklas till stor om den inte släcks snabbt. Här måste allmänheten bättre förstå riskerna och vad som orsakar bränder och anpassa sitt beteende därefter när man vistas i naturen, säger Jesper Boqvist, verksamhetsområdeschef på Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Mänskliga faktorn ofta anledningen till bränder
Tack var den svenska allemansrätten kan alla röra sig fritt i naturen, men med den kommer också ansvar och skyldigheter. Många bränder beror på okunskap och det är viktigt att man tänker sig för när man är ute i naturen.

Efter de stora skogsbränderna 2014 och 2018 har man fått en ökad kunskap kring alltifrån uppkomst av, och förebyggande av skogsbränder till hur bränderna bättre kan hanteras med ansvar för eftersläckning och bevakning. De lokala räddningstjänsterna samverkar också i större utsträckning och arbetar för att täcka in även de mest glesbygda områdena i landet. Men minst lika viktig är den enskildes ansvar.

– Vi vet att många bränder uppstår till exempel efter att man grillat och här är engångsgrillar en vanlig bov i dramat. De kan bli mycket varma och ställer man en engångsgrill i gräset kan gräset lätt ta eld. Men en brand i skog och mark kan starta av flera olika orsaker, inte bara av grillning och eldning, utan också av cigarettfimpar eller trasiga flaskor, det vill säga risken för brännglaseffekt, säger Jesper Boqvist.
Tips och råd

– Kontrollera om det råder eldningsförbud i din kommun.
– Var extra försiktig när det blåser, tänk på gnistbildning.
– Om du ska elda, välj en säker plats såsom en fast grillplats eller ett underlag av grus eller sand. Fasta grillplatser kan vara tillåtna att använda även när det råder eldningsförbud råder, men ta alltid reda på vad som gäller just i din kommun.
– Se till att det finns vatten att släcka med – och se till att släcka ordentligt efter dig.
– Ladda ner appen ”Brandrisk Ute”.
– Äger du skog – se över din skogsförsäkring.
– Ta gärna del av Brandskyddsföreningen Goda råd-blad ”Skydda hus i samband med gräs-, mark- och skogsbränder”.
– Läs också Brandskyddsföreningens  tips på hur du grillar säkert.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *