Nyheter

Stora investeringar i skola, omsorg och vägar

Nyheter Delårsrapporten för kommunen godkändes där medvetna stora satsningar redogjordes och var budgeten sprack rejält gjorde att debatten hölls vid liv då många politiker ville säga sitt

Bo Holst, kommunrevisor ville att politiker skulle vara mer insatta än vad de är idag

– Koncernresultatet kan bli 35,5 miljoner kronor plus, kommunen 25 miljoner kronor, Vaggeryds energi 6 miljoner och Vsbo 4,5 miljoner. Man har sedan en tid tillbaka satt om sina lån och fått ner sina räntekostnader. Man har dels en hög beläggningsgrad inom Vsbo och bra kostnader på sina lån. I vår kommun har vi ett nämndresultat på plus 7,8 miljoner. I de andra kommunerna är det socialförvaltningen som haft lite bekymmer. När vi tittar på vårt mål tror vi att vi klarar det här vid årets slut. Det gör inte så mycket att vi har några kronor extra i resultat minskar det vår lånebörda och det är bra när vi investerar mycket. När vi jämför oss med andra kommuner så har vi en stark balansräkning och vi får en femma i betyg om man är bäst i klassen. De finansiella nettotillgångarna får ett bra betyg. Fullmäktige satte i mål att vi skulle ha en budgetföljsamhet och inte avverka mer än 1%. 2018 hade vi en avvikelse på 0,4% på en sån stor budget och vi hade lägsta avvikelsen i länet. Det betyder mycket när ni sätter ett mål och vi jobbar hårt för det här. Skattesatsen ska vi vakna mitt i natten och kunna säg. Soliditeten är 32% och i länet 17%. Vi ser att de andra kommuner i länet försvagas mot övriga kommuner i riket. Det som är viktigt är att vi har en dämpande effekt med avkastningen i våra fonder, berättar Jörgen Hansson ekonomichef.

Han fortsätter med att berätta för kommunfullmäktiges ledamöter de olika analyserna som gjorts av ekonomiavdelningen där pensionsmedelsförvaltningen presenterades där portföljen är värd 160 miljoner kronor och man tror att man kommer att investera för 250 miljoner kronor.

– Vi har beslut att låna upp till 260 miljoner och nästa år är det 100 miljoner i upplåning. Behöver vi låna mer så måste vi fråga er om lov. Socialförvaltningen har en positiv utveckling och tekniska verksamheten har den kassan som visar mest minus just nu. När det gäller kommunledningskontoret är vi i balans. Vi tittar på alla nämnder där vi följer upp samtliga delar inom varje nämnd. När det gäller demensvården har vi ett underskott i socialförvaltningen och hemtjänsten är relativt i balans där även LSS ligger på en bra siffra. Äldreomsorgen har lite mer röda siffror. Socialnämnden är i balans.

– Barn- och utbildningsnämnden har vi ett underskott på grundskolan och ett överskott på särskolan. Det beror på hur man hanterar barnen om man behöver lite mer hjälp. Man har gjort insatser inom grundskolan istället för särskola. Vuxenutbildningen går lite plus i år, förskolan är i balans.

– Investeringar görs i skola, äldreomsorg och vägar. Det är det klassiska vilket vi också följer. Vi tittar nu på ärendet om Mejeriet som vi tror håller på sista raden som är 167 miljoner. Det negativa är avvikelser är Åvikens förskola som vi inte klarat budgeten där det ligger på 7,2 miljoner. AME ombyggnationer ligger minus 4 miljoner, Bullerbyns förskola 3,7 miljoner dyrare än beräknat, 2,4 miljoner dyrare blev ombyggnationen av Skillingarydssalvans gamla lokal där pengarna inte räckt till.

Bo Holst, kommunrevisor, uppmanade att kommunen inte skulle bygga särskilt boende, det finns ett kommunalt bolag som är duktig på det. – Vi vill skicka med er att vi kommer att titta på investeringstakten. Låt inte tjänstemännen ta över, jag vill att politiken är mer insatt i det här med pengarna. Vi inriktar oss mest på det när det gäller investeringstakt. Jag vill att tjänstemännen ska jobba mer tillsammans med politiken, det ska inte behöva ske viten mellan varandra, vi måste ha bättre kommunikationer. Jag riktar inte kritik mot tjänstemännen, det måste politikerna vara med och styra upp, säger Bo Host.

Gert Jonsson (M) undrar var statsbidragen på 5 miljoner är någonstans?

Gert Jonsson (M) var först ut i talarstolen.
  Det händer mycket i vår kommun. Vi har blivit fler invånare, det betyder framtidstro, man vill flytta hit. Skulle det bli högre räntor sitter vi pyrt till. Soliditeten pressas nedåt. Vi har jobbat hårt i budgetberedningen, men vi får dra rätt hårt i bromsen och vi kan inte fortsätta att investera så mycket. Det är kanske den slutsatsen som är viktigaste att dra. Tittar vi på skattefinansierade verksamhet så gör det god följsamhet. En extra guldstjärna till socialförvaltningen som använt pengarna på bästa sätta. Många kommuner är avundsjuka på oss. Vet inte varför (S) har med 5 miljoner extra varje år, jag hittar inte det statsbidraget, men vi klarar oss ändå. Nu borde man hittat dem när vi är i september eller kommer det med tomten? Jag säger det både med ironi och allvar, men gärna en kommentar om var årets 5 miljoner har kommit in någonstans? Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag.

– Gert har sagt det mesta, jag hade inte tänkt att gå upp egentligen, men jag måste säga att jag håller med dig Bo Holst. Ni var lite försiktiga på investeringssidan. Vi ska känna oss stolta över driftsidan. Vi har ordning och reda på driften. Tyvärr har vi inte hunnit eller orkat tittat på investeringar. Vi har ett gott samarbete över blockgränserna. En enig budgetberedning har satt ett investeringstopp. Nu måste vi börja titta på hur vi ska gå vidare. Det här har gått för fort. Bifall till förslaget, säger Ulf Abrahamsson (C).

Kenth Williamsson (S) vill bolla tillbaks till Ulf när det gäller inveteringstakten. Det är viktigt att det är allvarligt läge när det gäller fullmäktiges investeringstak. Överdraget sker trots att vi hållit oss inom taket. Det är högt det också. Det var milt sagt av dig Gert. När det gäller talet om statliga bidrag. Det är rätt lustigt att vi haft ett styrgruppsmöte på Mejeriet och där får vi ett statligt investeringsbidrag på 10 miljoner där ni tog bort det på högre nivå. Först ska man göra hemläxan själv.

– Vi kan konstatera att delårsresultatet på 25 miljoner är 10 miljoner högre än tidigare. Vi kan slå fast att vi inte använder fiktiva medel som tidigare. Det ser lite olika ut i olika nämnder. Tittar vi på delårsresultatet manar det till eftertanke när man ser det tekniska verksamheten, det stora överskottet socialnämnden ser ut att få, är knappt lätt att förstå, varför återställer man inte den ursprungliga nattorganisationen?

Carina Ödebrink (S) var inte nöjd med Gerts svar

Carina Ödebrink (S);
– Jag yrkar bifall till delårsrapporten. Jag har frågan angående oron när det gäller investeringar. Under kvällen har signalsystemet inte fungerat hur vi styr. Det är vi politiker som styr. Ambitionen är att komma ner till att kunna finansera våra investeringar själva. Fler vill flytta hit, det finns knappt några villor till försäljning. Det är roligt, men det ställer krav på oss som kommun. Vi måste se till att vi har förskolor och skolor. Vi måste säkerhetställa att vår kommun även växer om 5 eller 10 år. Jag vill veta Gert, vad har den omorganisationen för konsekvenser, vem är det som har ansvaret för den skattefinansierade verksamheten. Är det så att vi inte riktigt styr? Det andra är att vi har en ekonomi i balans, vi behöver det. Heltid i vår verksamhet. När jag läser budgeten är att målet ska vara 96% ska jobba heltid, tittar man på hur det ser ut så i BUN är det 85% av kvinnorna och 93% av männen. När det gäller socialnämnden är det 48% av kvinnorna och 69% av männen. Ganska långt ifrån vårt mål. Grunden för att vi ska kunna leva ett gott liv för vår personal är att man kan försörja sig på sin lön. Jag skulle vilja fråga hur ni prioriterar den här frågan?

Lennart Karlsson (EMP);
– Två frågor har jag. Investeringarna är historisk hög. Hur kommer driftsbudgeten att påverkas? Mejeriet är en investering på 167 miljoner, var kan jag se driftsbudgeten? Bifall till delårsrapporten.

Gert Jonsson (M) svarar;
– Om vi är väldigt överens om att den stora utmaningar vi har är investeringar Det är ett besvärligt och allvarligt läge. Jag tycker att det blir fånigt när man undrar över drift och investeringsbidrag. Om vi kan vara lika noggranna så ska vi flytta över tankesättet till investeringssidan. Lärdomen är att ta sig ut det här. Vi har varit väldigt återhållsamma när det gäller driften. Man måste tänka likadant när det gäller investeringssidan. Det finns pengar, Lennart, så finns det ett utrymme i socialnämndens budget, men vi har ingen direkt uppfattning om hur man gör när man startar upp ett sånt här boende, vi vet inte omfattningen just nu. 2021 kanske vi får fördela medlen när vi vet mer. Carina, när det gäller heltid så är vi alla överens om att vi ska gå mot heltidsarbete. Vi har försökt att följa det här arbetet och vi har följt andra kommuner som har gasat på det. Man har inte tänkt på finanser och bemanning. Man sitter sedan med underskott. Vi har valt en annan väg, och det är tålamod som gäller utan att tappa fokus. Vi kan inte gå fram fortare och man måste få den tiden att fackliga är med, man måste ha lite is i magen.

Carina Ödebrink tycker att det var en dålig ursäkt av Gert Jonsson (M) och tycker att det har tagit för lång tid.

– När det gäller tekniska nämnden ska man jobba mer med underhållsplaner. Det blir också mycket att jobba med nya saker. Omorganisationen har inte hjälpt till att göra det här bättre just nu. Jag är precis som alla andra, vi måste se till att signalsystemet ska fungera och jag som politiker tar väldigt allvarligt på det här, svarar Gert Jonsson (M).

– Jag vill inte höra om några år att man vill lägg ner verksamheten om Mejeriet inte går i hop sig, menar Lennart Karlsson (EMP).

– Gert sa att man inte skulle sätta upp ribban för högt. Det är ni som har dragit upp de här siffrorna. Investeringar påverkar driften och det kommer man aldrig ifrån. Där har ni en hemläxa att göra.

Annelie Borgström (S);
– 18 blöjbarn på en avdelning, då är det inte pedagog utan barnpassning som gäller. Heltidsfrågan är en lång och seg fråga. Det lät på Gert som att det är vi som driver frågan och det jag tänkte på var att ”det här ska få ta tid”. När det gällde nattorganisationen så ska vi inte ha någon diskussion. Vi måste väl kunna vara arbetsgivare också.

Thomas Axelsson (KD);
– Först yrkar jag bifall till kommunstyrelsens förslag. Jörgen visar fantastiska siffror. Vi har hört om investeringar och vi har hört om investeringsstopp. Kenth du blandar ihop drift och investeringar. Heltid och deltid, varför kommer den här frågan upp, det är ingen budgetfråga.

Kenth Williamsson (S);
– Det här var knepigt. När det gäller statliga bidrag vi har fått så kan man läsa av i budgeten hur mycket intäkter vi har fått hitintills. Vi har rätt i att vi har tagit till. Blanda inte ihop det här med Mejeriet. Det var ju Gert som sa att man inte skulle sätta upp ribban för högt.

– Jag gillar investeringar, men vi ska hålla budgeten. De som gick snett, vad var det som gick snett. Man måste ha en styrgrupp när man gör sådana här grejer, säger Pelle Philip (C).

–Jag tänkte gå in på hur investeringsstoppet fungerar. Först jagar man på och sedan blir det akut stopp. Några projekt har dragit iväg och vi måste ha bättre kontroll, vi behöver en löpande uppföljning, man borde ha lärt sig av vattenverket. Heltid, jag gick in och jämförde min pension, då låg jag ganska lågt. Är det så på det viset så måste vi ha rätt till full tid, det är viktigt att erbjuda heltid, den här frågan är oerhört viktig, säger Jan-Olof Svedberg (SD).

Roger Ödebrink (S);
– Det här är riktigt spännande att lyssna på, jag hade inte tänkt att gå upp, men jag kunde inte låta bli. Heltid är det KD;s allmänna uppfattning att detta inte är en budgetfråga. Det är i allra högsta grad en budgetfråga. Ser att vi inte går speciellt mycket framåt. Investeringsbudgeten blev en väldigt stor diskussion. Jag vill diskutera kvalitetsindikatorn kopplade till Fenix som ni har delgivit. Elevenkäterna är inte nöjda med skolan som helhet. Det vore intressant att få lite reflektioner på dessa siffror.

Jenny Larsen (KD);
– Kul Roger att du vill prata om delårsbokslutet. Gymnasieexamen publiceras den nya statistiken nyss, så därför är vissa rutor tomma för vi hade inga siffror klara. Vi måste titta på hur vi attraherar lärare att jobba hos oss. Det har varit en viss personalomsåttning. När det gäller nöjdheten så tittar vi på detta.

Efter två timmars debatt beslutade kommunfullmäktige enligt kommunstyrelens förslag till beslut.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *