Nyheter

Stora snömängder påverkar pågående snöröjning

Nyheter Under gårdagen kom det mycket snö i kommunen. Tekniska kontorets personal tillsammans med upphandlad entreprenör tillbringade hela dagen och natten med att snöröja gator samt gång- och cykelvägar. Men de stora snömängderna som kom igår gjorde att många snöröjda vägar lika snabbt snöade igen.

Arkivbild på snöröjning på villagata

Tekniska kontoret samarbetar med upphandlad entreprenör för att bevaka väderläget samt genomföra snöröjning enligt fastlagda riktlinjer och prioritering. Prioriteringen innebär att genomfartsvägar, bussgator och centrala områden prioriteras. Därefter körs gång- och cykelvägar och sist prioriteras villaområdena. Snöröjningen fortsätter även idag utifrån denna prioritering, meddelar Vaggeryds kommun på sin hemsida.

Snöröjningen och halkbekämpningen är även beroende av hur mycket snö som kommer, tidpunkt, temperatur samt hur mycket trafik det är på vägarna.

Nedan finns mer information;

Genomfartsvägar, bussgator och centrala områden prioriteras. Därefter körs gång- och cykelvägar och sist prioriteras villaområdena.
I de centrala delarna av tätorterna finns det inte utrymme om det kommer mycket snö på en gång. Större snömängder transporteras bort efter att all annan snöröjning och halkbekämpning genomförts.

Hur snöröjning och halkbekämpning genomförs påverkas av hur mycket nederbörd som kommer, tidpunkt, temperatur och hur mycket trafik det är på vägarna. Det innebär att snöröjning kan ske även nattetid beroende på när snöfallet sker, att trafikmängden är mindre och för att klara personalens kör- och vilotider.

Tekniska kontoret bevakar ständigt väderleksprognoser för att kunna halkbekämpa på bästa sätt och ha personal i beredskap. Utöver tekniska kontorets personal och maskiner (5 stycken) tar vi hjälp av entreprenörer för att klara uppgiften och har omkring 15 maskiner igång när det kommer mycket snö.

Tekniska kontoret strävar hela tiden för att minska mängden salt på våra vägar. Framför allt är det riksväg 846 genom Vaggeryd och Skillingaryd som saltas av trafiksäkerhets skäl.

Eget ansvar
Vinter i Vaggeryds kommun innebär att snö kan komma, och vi har alla ett eget ansvar att agera utifrån det i trafiken. Du kan själv se till att ha bra däck på ditt fordon, anpassa hastigheten, hålla avståndet, samt se till att vara ute i god tid. Som gångtrafikant kan du se till att ha bra skor och broddar när det behövs.

För att underlätta snöröjningen undviker du att parkera bilen på gatan utan använder den egna fastigheten. Det är inte tillåtet att skotta ut snö från den egna fastigheten på gatan. Lämna företräde när arbetsfordonen snöröjer så underlättar du för dem att göra ett bra jobb. Särskilt viktigt är det också att du underlättar så att räddningstjänst, tidningsbud, brevbärare, sopbilar med flera kommer fram.

Källa: Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


10 reaktioner på Stora snömängder påverkar pågående snöröjning

Men, åh, att ni orkar gnälla så över lite snö som snart smälter igen, när människor blir hemlösa och får sova ute i kylan i Ukraina!
Tack till våra snöröjarhjältar som gör så gott de kan!

Jättedålig skötsel av snöröjning.
Så få gånger som snön behöver röjas och inte ens då kan det skötas ordentligt.
Trottoarer är helt oanvända. Man måste gå på gatan för att ta sig fram till samhället!
Var bor ni som är så nöjda med snöröjningen undrar man!

Du vet inte ett smack vad du talar om…
Ta den diskussionen men någon av förarna som kört konstant i snöfallet 15 timmar i sträck…
Vi bor i Norden det snöar här…

Om man kallar sig realist och bor i Norden så vet man att det kommer snö och då ska kapaciteten på snöröjning anpassas efter det.

Ja, 15 timmar i sträck, men så är inte fallet nu, man hade förstått om det var samma vinter som 15 år sedan när det snöade betydligt mer och vintrarna var långa! Hur många gånger fick de rycka ut nu för snöröjning och inte ens dessa få tillfällen kan det skötas någorlunda bra, jättedåligt skötsel!
Vi bor i Norden och här snöar det och det ska avsättas budget för snöröjning det är precis det som är problemet, det finns inga pengar!

Nästintill pinsam kommentar, Vaggerydsborna måste vara ett av de gnälligaste släkterna….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *