Nyheter

Storsatsning på nya förskolor

Storsatsning på nya förskolor

Nyheter Nu är det klart att Vaggeryd får nästa stora förskola.

Även i Hok planeras en stor satsning på förskolan.
Helt klart är att Vaggeryd kommer att få en ny förskola på Södra Park-brons södra sida. Det beslutet tog barn- och utbildningsnämnden i går.
I lokalplanen är 15 miljoner kronor avsatta till projektet som på papperet omfattar tre avdelningar.
– Men vi la till tio barn och vill därför bygga för 60 barn. Bland annat vill vi förbereda för att barn ska kunna sova över på förskolan med tanke på omsorgen om de vuxna som har obekväma arbetstider, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Jenny Larsen (KD) som hoppas på byggstart någon gång nästa år.
Dessutom ska ett så kallat ”administrativt centrum för skolan” få plats.
Kapacitetsökningen svarar mot antalet elever på Fenix, de barn från Hok-Svenarum som idag tillfälligt har sin förskola i Vaggeryd samt en kapacitetsökning på 20 barn. Det innebär att Fenix-gymnasiet kan återta de lokaler som för några år sedan blev Fenix förskola.
I Hok förordar barn- och utbildningsnämnden att en helt ny förskola uppförs och att den förskola som idag finns i grundskolebyggnaden byggs om till skola. Här bli kapacitetshöjningen för förskolan 20 barn. Därmed kan man utnyttja de medel, knappt 19 miljoner, som är avsatta för tillbyggnad och renoveringar av skolorna i Hok och Svenarum.
– Dessutom la vi till ett tillagningskök på förslag av (S)-gruppen. Det förslaget köpte vi direkt, berättar Jenny Larsen.
– Vi ska nu titta vidare på var en förskola kan byggas. Det finns flera alternativ som ska undersökas. Det viktiga är att förskolorna ligger tillsammans.
Sammanlagt finns 22 miljoner kronor avsatta i lokalplanen för Hok och Svenarum. Men räcker den potten för allt detta? Det får kommunfullmäktige till sist ta ställning till.
– Det är möjligt att det temporärt blir dyrare. Vi kommer som sagt att titta på andra lösningar  Men vi har också lärt av satsningen i Byarum att attraktiviteten ökar med nya fräscha lokaler och att fler därmed lockas att flytta till Vaggeryds kommun.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *