Nyheter

Storslam för Ingeborg och Kjell

Nyheter  Ordföranden Olle Eriksson hälsade välkommen till 65:e årsmötet med Vaggeryds  Konstförening.

 För Olle själv var det sjätte gången som ordförande, vilket han stadfäste med ett kraftfullt klubbslag och förklarade mötet för öppnat.

Mötet inleddes med Ola Hugossons presentation av Gunnar ”Bissefällrn” Svenssons liv och gärning som dokumentärsnidare. Bissefällarn, född 1925, började efter avslutad sexårig folkskola i familjens jordbruk och började köra i skogen. Han sökte även andra inkomstkällor och fick uppdrag att skära möbeldetaljer i trä efter en tre timmars lång utbildning. Det väckte intresset att ”skära trägubbar” och han blev så småningom känd i bygden för sina alster. Inte bara i bygden ­– hans verk har spritts till ett 20-tal länder. Inte minst i USA där han 1981 fick ställa ut sina sniderier.

Bildspel visade hans hantverk när han skar sina figurer i lindträ med temat hur livet var förr i tiden i våra bygder; smålänningens eviga kamp med stenen samt järnbruk och jordbruk.

Ola pekade på en detalj i ett av konstverken där en kvinna gick och sopade på åkern. Det kallades för att stinka, sopa stenarna på åkern rena så att sådden kom i jorden istället. I Derome, norr om Varberg, finns en samling av konstverken som filmats med Bissefällarn som utmärkt berättare. Tack för den filmvisningen!

Avsägelse förelåg från ordföranden Olle Eriksson. Då inget annat namn förelåg kommer styrelsen att jobba vidare med att hitta en person villig detta uppdrag. Olle Eriksson fortsätter som ordförande tills vidare.

Till styrelseledamöter på två år valdes Solveig Hansson, Kerstin Holmberg och Lena Landin. Susanne Oskarsson valdes till suppleant för ett år. Kvarvarande styrelseledamöter är Lena Hansson, Birgitta Lilja och Bruno Svensson.

Årsavgiften fastställdes oförändrad till 150 kronor.

 

Vid utlottningen i konstlotteriet blev familjen Edqvist den stora vinnaren. Första pris gick till Ingeborg Edqvist, andra pris till dottern Maria Edqvist och ytterligare ett konstverk till dottern Anna Edqvist. Dessutom vann Ingeborg igen på en av närvarolotterna, men där sade både Ingeborg och statuterna att omdragning skulle ske. Vinnarna bland de närvarande var Christina Gustavsson, Jan Gunnarsson och Birgit Karlsson. Ett extrapris gick till Inga-Lill Höglind.

 

Ett trettiotal konstintresserade från, förutom Vaggeryd, även Värnamo, Skillingaryd och Taberg hade samlats i Folkets Hus denna mer höst- än vinterlika afton.

 

 

Monica Johansson

Text och foto

 

 

Birgitta Lilja presenterade de konstverk som lottdes ut.  [1/3]

Dragning pågår. Från vänster Birgitta Lilja, Kerstin Holmberg, Gun Andersson, Jeanette Antonsson, Lena Hansson och Susanne Oskarsson.  [2/3]

Ingeborg och Kjell Edqvist med kvällens imponerande skörd.  [3/3]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *