Nyheter

Stort intresse för nya Waggerydsboken

Nyheter Vad kan få 50 personer att avstå slutspelsishockeyn på TV:n för en föreläsning på IOGT/NTO:s Bäckalyckan i Vaggeryd?

Rätt svar är gamla foton och berättelser ur Vaggeryds historia. Med 1882 som ortens födelseår är Vaggeryds utveckling väl dokumenterad i både ord och bild, den är liksom gripbar för alla. Därav den popularitet som konkurrerar ut HV 71.
Temat för kvällen var boken från Waggeryd till Vaggeryd del två där  Waggeryds Museiförening slutför beskrivningen av ortens bebyggelseutveckling.
I del två, som kommer till försäljning på Hemvändardagen i augusti,  berättar arbetslaget som leds av Lars Erik Joakimson och med Lars-Evert Eskilsson som skribent framför allt om människor som bodde och verkade i ortens västra delar: dels utefter västra Storgatan, dels om Jönköpingvägen, alltså gamla E4 från Linnarbäcken till Hjortsjöån. Man binder också samman Ringvägen med Götaforsvägen vilket innebär att ortens första stora flerfamiljshus, kallade Riksbyggena, får sin historia. Bara en sådan sak.
Del två blir alltså inte en svag uppföljare av den första boken. Västra Storgatan med industrierna i kvarteret Tor och all sin handel och småindustri har mycket att berätta. Gamla E4 var ända fram till den nya sträckningen i väster år 1993 ortens stora pulsåder.

Lägg därtill de fem hyreshusen i kvarteret Staren (området kallas ofta Bronx) uppförda av köpingen och privata entreprenörer på 1950-talet. Inga andra byggnadsprojekt har varit lika betydelsefulla för ortens utveckling. Det var också kring restaurang Gillet, belägen i det näst äldsta av hyreshusen, som Pilsnerkriget pågick på 50-talet.
Nu är det upp till Lars-Evert Eskilsson att levandegöra detta. Med sin berättarglädje och sitt enorma persongalleri är han rätt person för denna utmaning.

När matchen i Kinnarps Arena var slut hade publiken på Bäckalyckan  fortfarande frågor som de ville ha besvarade.

 

Lars-Evert Eskilsson i berättartagen.

Thore Ohlsson berättade med stor värme hur det kom sig att hans föräldrar Märta och Sven 1932 kom till Vaggeryd för att öppna speceributik på Storgatan.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *