Nyheter

Stort intresse på kraftstationen

Nyheter Det var många som tog tillfället i akt och besökte Götafors kraftstation när Vaggeryds Energi bjöd allmänheten till öppet hus och nybryggt kaffe av närproducerad el.

Detta var ett av arrangemangen i klimatveckan som arrangeras i hela Jönköpings län. Vaggeryds kommun sätter fokus på den småskaliga vattenkraftsproduktionen. 

Kraftstationen byggdes 1904 och renoverades och byggdes om 1952 och 1991 och fyller fortfarande en viktig funktion. Stationen genererar 650 000 kilowattimmar per år, vilket motsvarar ungefär 30 stycken eluppvärmda villor. Under tisdagen var alla intresserade välkomna för att se verksamheten.

Förmiddagen startade med besök av en barngrupp från Slättens förskola som gjorde studiebesök på kraftstationen. De fick gå in grupper och titta och lära sig vattnets väg i från Hjortsjön bland annat och hur vattnet kommer genom röret till kraftstationen där det produceras el. De hade ryggsäckar med egen picknick med sig och ställde många frågor och var intresserade. Vaggeryds Energi kör också elutbildningar för elever på Fenix och de som läser teknik på högstadiet. Här får de se och lära sig om hur strömmen framställs.

Vid lunchtid och under eftermiddagen var det allmänheten som var hitbjudna och det var många som var intresserade för en rundvandring och fika.

– Vattnet kommer från Lagan och startar vid vår första reglering vid Eckern, sedan går vattnet vidare till Eckersholm, vidare till Fängen, Sandsjön, Kärringasjön och sedan har Mölna en kraftstation och andra stationen är vid Kvarnen i Vaggeryd, sedan är den här station nummer tre. Den här är den största av dessa tre, men den som finns vid Fågelforsdammen i Skillingaryd är ännu större. Där finns det tre generatorer som vi har en av här. Förutom att det produceras el så sköts även vattenregleringen från Eckern och ner hit. När vi öppnar luckorna så släpper vi ungefär 8 kubik i sekunden om det går för fullt. I vanliga fall går det ungefär 2,7 kubik i sekunden genom turbinen, berättar Anders Ericson, Entreprenadchef på Vaggeryds Energi. 

– Detta är mitt skötebarn, jag har nog nästan tittat till det här dagligen i ungefär trettio år, avslutar Anders Ericson.

Anders Ericson, entreprenadchef på Vaggeryds Energi.  [1/10]

Kraftstationen i Götafors som tidigare ägdes av Munksjö.  [2/10]

  [3/10]

Arne Larsson och Stefan Svedbom tittar på gamla bilder.  [4/10]

Här kan man se vattnets väg till Götafors.  [5/10]

Krister Lundgren, marknadschef på Vaggeryds Energi.  [6/10]

Helén Liljeroth, elhandelschef, fixade kaffe av närproducerad el.   [7/10]

Helén och Anders fixar fika till besökarna.  [8/10]

  [9/10]

  [10/10]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *