Nyheter

Studiebesök i Byarums kyrka

Nyheter Det var representanter från Västerås stift som stannade till i Byarum

Mats Bergman, Maria Brynielsson och Mikael Karlsson Aili

Under ett antal dagar har ett femtontal fastighetsansvariga inom Västerås stift varit på studieresa. De besökte kyrkor i Strängnäs, Skara och Göteborgs stift innan de avslutade i Byraums kyrka i Växjö stift. De var nyfikna på den omfattande renovering/restaurering som gjordes av kyrkan i Byarum förra året.

Gästerna fick en noggrann genomgång av renoveringsarbetet från första diskussionerna till första byggmötet och fram till återinvigningen. Presentationen gjordes av kyrkorådets ordförande Mats Bergman, projektledaren Bernt Sjöland och Lars Andersson som är ansvarig för kyrkogårdsarbetet. Lars Andersson var också den som var på plats varje morgon när dagens arbete drog igång och kunde svara på frågor och fatta beslut om något snabbt behövde åtgärdas.

Det blev en genomgång av hela processen inklusive kontakter med myndigheter med flera som länsstyrelsen och länsmuséet som ansvarade för bland annat de arkeologiska undersökningarna. Dessutom pekade man från Byarums pastorat på vikten av att anlita lokala entreprenörer i så stor utsträckning som möjligt för att förmedla känslan av ”vår” kyrka i bygden oavsett medlemsskap i svenska kyrkan eller ej. Kyrkan fyller en funktion utifrån ett kulturhistoriskt perspektiv som kan ge upplevelser även om det inte är med religiösa förtecken. Det framhölls också att det är allas kyrka eftersom mycket av finansieringen görs av statliga bidrag, skattemedel som betalas in av alla skattskyldiga. Öppenhet och transparens viktigt och därför har ett antal öppna visningar skett under byggets gång.

Varför valde ni att besöka just Byarums kyrka?

– Vi åker runt för att inspireras om hur man kan förändra ett kyrkorum, säger Mikael Karlsson Aili som är stiftsantikvarie i Västerås stift. Han berättar att de gör studieresor två gånger om året och när det handlar om att åtgärda kyrkorummet så har Byarums kyrka blivit något av en förebild inom Svenska kyrkan.

Han får ett instämmande från Maria Brynielsson som är stiftsantikvarie i Växjö stift.

– Jag framhåller alltid restaureringarna av kyrkorna i Byarum och Svenarum när jag träffar mina kollegor, påpekar Maria Brynielsson. Hon menar att det är viktigt att framhålla kyrkorummet som ett kulturarv och att det anpassas och görs tillgängligt för alla som av något skäl vill besöka kyrkan.

Ytterligare ett område som lyftes fram var hur man valt att dokumentera arbetet. Pastoratet anlitade Mattias Bokinge som tagit mängder av fotografier och kan producera bildspel kring varje enskild insats. Han filmade också projektet kontinuerligt och i början på oktober kommer filmen att premiärvisas i Byarums kyrka.

Taggar

Dela


1 reaktion på Studiebesök i Byarums kyrka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *