Nyheter

Studstorp har ödelagts

Nyheter Rivning av fastigheterna vid Studstorp har genomförts och nu är timmerhuset ett minne blott

Foto från Hembygdsföreningen  [1/14]

Foto från Hembygdsföreningen  [2/14]

Foto från Hembygdsföreningen  [3/14]

  [4/14]

  [5/14]

  [6/14]

  [7/14]

  [8/14]

  [9/14]

  [10/14]

  [11/14]

  [12/14]

  [13/14]

  [14/14]

– Ytterligare en fin gammal gård ödeläggs inpå våra knutar. Tråkigt att detta skall behöva ske, kommenterar Kjell Boberg från Tofteryd-Hagshults Hembygdsförening.

Text från Hembygdsföreningen; På den högt och vackert belägna gården Studstorp har Allan Fribergs släkt bott och verkat i flera hundra år. När skjutfältet år 1933 skulle utvecklas österut expropierades  gårdar och mark (totalt 375 hektar) från byarna Boarp, Studstorp och Fastorp och tidigare ägare fick efter tvångsförsäljningen arrendera av Fortifikationsverket. 2012 fick familjen Friberg besked av Försvarsmakten att man inte kommer att upprätta något nytt gårdsarrende, ej heller något nytt bostadshyresavtal. Fram tills nu står därför gården öde utan underhåll eller tillsyn. Något förvånande eftersom Allan Friberg tidigare begärt att få köpa gården som ligger mellan bebyggelse på tre sidor.

Miljö- och byggnämnden avslog rivningslovet som anlände från Fortifikationsverket. Beslutet överklagades och myndigheten fick rätt och kommunala nämnden fick ge sig i juli 2021. Idag är huset ett minne blott.

Artikeln från 2012 där familjen Friberg undrade vad som skulle hända 

Här motsätter sig Hembygdsföreningen rivningen

Taggar

Dela


10 reaktioner på Studstorp har ödelagts

Militären behövs. De borde hjälpa polisen att avstyra skjutningarna och våldsamheterna i städer och samhällen som de styrande i Stockholm har ställt till med. Polisen har problem att lösa dem för att de är inte många nog.

A,Johansson. Helt rätt, militären behövs, polisen behövs, men det rättfärdigar inte någon av de styrande att riva riktiga hus och bra boende för någon.

Tänk på att huset låg på militär mark, såg så ut enligt skyltarna när var där uppe och gick i förra veckan. Militären måste väl få riva sina egna hus om de vill det, vem vet de kanske bygger något nytt hus för deras ändamål.

Tråkigt att se den sista gården Studstorp utmed skjutfältsgränsen helt ödeläggas.
För några år sedan utplånades gården Hallafors utanför skjutfältsgränsen. Båda dessa gårdar hade tidigare vår kommunstyrelse vid flera tillfällen skriftligen lovat skulle bevaras och säljas vidare!!
Det är vår svenska Försvarsmakt som förbjudit Fortifikationsverket att hyra/arrendera ut husen.
Under de senaste 15 åren har svensk militär rivit/eldat upp 9 gamla fina bostadshus av timmer och 15 ekonomibyggnader i N Linneryd, Hultsfärde, Holma, Fastorp, Hallafors och nu senast Studstorp. Ödeläggelse inpå våra knutar och nära övrig bebyggelse.
Dessutom har tillkommit bullerzoner/influensområde långt utanför skjutfältsgränsen där Försvarsmakten förbjuder all nybebyggelse på privat och kommunal mark.
Försvarsmakten vill helt enkelt inte ha någon bebyggelse runt det gamla Artilleriskjutfältet
Det är 36 år sedan A6 lades ner! Vi har inte haft krig på 200 år.
På tiden att våra styrande politiker ifrågasätter så kallade influensområde och riksintresse i fredstid
Varför skall inte människor få bygga och bo i vår fina hembygd??

Så bra skrivet, Kjell Boberg, det gör ont i mångas hjärta när man river sådana hus, många av dessa objekt går att ta vara på som folk hade velat bo i på landsbygden men en del politiker vill fösa in oss i storsamhälle och ha oss packade i små lägenheter istället medan de själva vill bo på landet i stora villor.

Nu ska vi inte skylla allt på ”Fortifikationen” hade i civila som hyrde det innan tagit hand om huset så hade det nog inte blivit som det blev nu.

”Kalle”; Menar att om huset hade sett finare ut så skulle den fått stå kvar? Skulle du vilja renovera och bekosta ett hus som du inte fick bo i, inte jag.

Ja det tror jag, jag vet inte om det är sant men tidigare hyresgäst som Fortifikationen hyrde ut till levde inte upp till sin del i hyresavtalet och tog inte hand om huset så som det var avtalat.

Men sedan undrar jag hur Kjell tänker. Tänk om försvaret börjar med att skjuta artilleri igen vill verkligen någon bo så nära skjutfältet då.

Militären har alldeles för mycket säga till om i vår kommun. De lägger sig i för mycket och är en bromskloss. Dags att starta en befrielsekamp från oket?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *