Nyheter

Styr försvarsmakten nybyggnationen?

Nyheter – När vi har skriande behov av bostäder i vår kommun säger Försvarsmakten nej till bygglov i Hult som ligger utanför skjutfältet, säger Kjell Boberg

Våra politiker och tidigare kommunalråd har vid flera tillfällen efterlyst att någon söker bygglov utanför skjutfältet inom den så kallade bullerzonen (”influensområdet”). Nu har detta skett och Mattias Holm som sökt förhandsbesked för bygglov i Hult – fick nej av Försvarsmakten. Varför? Vad händer nu?

Försvarsmakten vill inte tillåta byggnation av ett enstaka hus inom detta stora så kallade ”Influensområde” . Skjutfältet är ca 3700 hektar och ett lika stort område utanför mellan våra tätorter, totalt närmare 7000 hektar, mer än 8 gånger 8 kilometer. Området anses vara riksintresse för totalförsvaret och har sitt ursprung i en miljöprövning från 1996. Storleken på området har ändrats och utökades avsevärt genom åren, senast då detaljplanen 2009 för byggnation på Kaffegatan planerades.

Ändringen av gränsen i Skillingaryd vid byggandet av några hus vid Kaffegatan medförde då att influensområdet utökades kraftig, exempelvis norr om Skillingaryd, Båramo, Hestra och området öster om skjutfältet Skog, Hult, Boarp, Fastorp. Vidare kan man konstatera att den militära verksamheten på det gamla artilleriskjutfältet och därmed bullret minskat på senare tid, det är mer än 30 år sedan A6 lades ner och skjutning med grovkalibriga haubits och kanoner upphörde.

Inför den senast översiktsplanen för några år sedan diskuterades boende och nybyggnad inom detta ”influensområde” livligt. Inom område bor närmande 400 personer och det är en levande landsbygd med fin bomiljö där många vill bo. Fullmäktige beslutade då vid fastställandet av översiktsplanen för Vaggeryds kommun att det inte skulle finnas några restriktioner för bygglov utanför skjutfältsgränsen. 

Det är nu mer än 17 år sedan det byggdes något nytt bostadshus inom detta så kallad influensområde. Jag håller med Mattias Holm att det nu är märkligt att ett enstaka hus och 4 nya invånare i området kan påverka riksintresset och vårt totalförsvar!

Huvudproblemet är att Försvarsmakten inte vill har några (flera) boende runt skjutfältet. Under senaste åren har byarna och husen i N Linneryd och Hultsgärde ödelagts, i vintas utplånades gården Hallafors och tidigare har hyresavtalet i Studstorp sagts upp, allt för att förhindra boende.

Vi är många i vår kommun som idag bor och trivs runt skjutfältet och vi störs inte av något buller. Bullret är dessutom teoretiskt beräknat och gränserna för influensområdet är ibland märkliga. Vad är det som hindrar ljudet runt Skillingaryd?! Om Försvarsmakten vill minska ljudnivån från skjutfältet skall detta göras vid källan, exempelvis ljudvallar likt Ränneslätt i Eksjö.

Dessutom har regeringen nyligen beslutat att riksintressen inte skall hindra nybebyggelse, första steget är att högre utomhusbuller från järnvägar och trafik tillåts från 1 juli 2017.

Hoppas verkligen att Byggnadsnämnden nu beslutar om bygglov i Hult och att Kommunstyrelsen undanröjer eventuella hinder.

Vi välkomnar verkligen Mattias Holm med familj att bygga och bo här i Hult.

Kjell Boberg
Hult

Försvarsmaktens influensområde

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *