Nyheter

Svag nedgång av smittläget

Nyheter Mats Oskarsson (M) ordförande i kommunfullmäktige hälsade de reducerat antal ledamöter som fanns i Folkets Hus i Vaggeryd när sammanträdet startade klockan 17.00. Mats lämnade över ordet direkt till kommundirektören Annika Hedvall som informerade om coronaläget

Annika Hedvall, arkivbild

Annika Hedvall, kommundirektör, berättade följande om kommunens läge i rådande pandemi:

– Under december 2020 och ledningen av 2021 haft låga smittnivåer i kommunen. En av de kommun er i länet som legat lågt. Vecka tre fanns 33 stycken personer med covid-19, vilket är jämförtbart med 23 sjukdomsfall per 10 000 invånare. Att vi kan hålla ner smittspridningen i våra verksamheter är väldigt viktigt. En övergripande bild är att vi följer nationella och länssiffror. Det som kan vara intressant är att man ser en något svag nedgång. Fortfarande säger man att man finns på en platå men vi är rädda för att dra för stora växlar till detta eftersom vi är så beroende på hur våra invånare följer restriktionerna som finns.

– Vi ser att vi har en betydande påverkan i sjukvården. Vecka 4 sänkte man den från allvarlig påverkan till betydande påverkan. Man ser att man från vecka 52, i länet, bedömt att vi har legat högt, men förra veckan gjorde man bedömningen att sänka påverkansnivån.

– Vi har återaktiverat vår krisledningsnämnd där vårt mål är att upprättahålla samhällsviktiga funktioner, skapa en uthållig organisation och planera för påverkan i våra verksamheter under lång tid. Skola, vård och omsorg är våra samhällsviktiga verksamheter. Måndagen den 28 december togs första vaccindosen på vårdboendet. Andra dosen har också anlänt sedan dess. Vi har varit bra att ge vaccin när vi fått det, vi har en duktig organisation som håller ihop den här frågan. Vi har i dagsläget ingen smitta inom socialförvaltningens verksamhet. Skyddsutrustning och vaccin är det som diskuteras mycket just nu.

– Vi öppnar upp undervisningen för årskurs tre på gymnasiet. Elever i årskurs 1 och 2 kör växelvis undervisning på distans. Medarbetare i kommunen arbetar till stor del på distans. Politiska möten använder vi nu teams (reds anm; digitalt) som verktyg. Samverkan har varit väldigt betydelsefullt. Vi har samverkat mycket bra inom organisationen samt med andra kommuner i länet och region, Länsstyrelsen och nationella myndigheter. Vi har träffat vårdcentralernas chef för att få fas fyra i vaccinationen att fungera. Just nu pågår fas 1 där vaccination har getts till de som bor i våra boende samt de som har hemtjänst.

– Som jag sagt tidigare… Håll i, håll ut och håll avstånd, avrundar Annika Hedvall, kommundirektör.

Fotnot: Tidigare tradition att en andakt inledde årets första kommunfullmäktige uteblev på grund av rådande läge.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *