Nyheter

Svårbedömd ekonomi för socialnämnden

Nyheter Oplanerade insatser och coronpandemin ger knepig budgetuppföljning

Arkivbild

För socialnämnden som de senaste åren haft bra kontroll på sin ekonomi lever nu mera i ovisshet. De första månaderna fram till och med april visar på ett underskott på två miljoner kronor. Underskottet fördelas jämt mellan coronarelaterade kostnader och kostnader i verksamheten. Kostnader för coronainsatser handlar bland annat om ökade personalkostnader och inköp av skyddutrustning. När det gäller verksamheten har det blivit en placering på institution som inte är möjlig att budgetera för men som måste hanteras när ett ärende dyker upp.

När det gäller kostnaderna för corona kommer det i slutändan att vara en fråga för kommunkoncernen att hantera, det kommer inte att ligga på nämnderna att hantera. Dessutom vet ingen var det slutar och i vilken utsträckning det kommer mer stöd från staten. Dessutom finns en stor osäkerhetsfaktor i att ingen vet när samhället är i normal status igen.

Verksamhetens kostnader finns en budget för och ökade kostnader på ett ställe måste hanteras inom den beslutade ekonomin för att undvika underskott.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *