Nyheter

Svenska kyrkan anpassar begravningar

Nyheter När det kommit nya direktiv om allmänna sammankomster följer kyrkan dessa och kommer att anpassa begravningsceremonier

Svenska kyrkan i Byarums pastorat och Skillingaryds församling kommer att anpassa sina begravningar till de nya direktiv som kommit om maximalt åtta deltagare. Det kommer att bli påfrestande för alla inblandade, inte minst anhöriga som i många fall kan vara fler än tillåtet antal. Eftersom de åtta närvarande också innefattar personal kan det bli så att det, vid begravningsgudstjänsten, enbart blir präst och musiker i kyrkan medan övrig personal lämnar lokalen. Det öppnar då för att sex personer kan delta inne i kyrkan vid ceremonin. Personligt avsked kan arrangeras så att gruppen om max åtta personer i taget kan ta ett avsked inne i kyrkan. Antalet personer totalt är då ingen begränsning, men de får följa anvisningar om distansering i sin väntan utanför kyrkan. Det kommer heller inte att arrangeras minnesstunder i kyrkans lokaler.

Begravningsbyrån kan hjälpa till med inspelning, om de anhöriga så önskar, för att de som inte kan finnas närvarande ska kunna följa begravningen. Det innebär en kostnad om det handlar om streaming på internet och kräver då att det finns teknik i form av wifi i lokalen. Begravningsbyrån kan också tillhandahålla utrustning om man väljer att filma ceremonin för att delge nära och kära i efterhand. I det fallet får de anhöriga ansvara för inspelningen av begravningsgudstjänsten. Men begravningsbyrån är noggrann med att påpeka att en diskussion om tekniska lösningar inte överskuggar sorgearbetet.

Taggar

Dela


1 reaktion på Svenska kyrkan anpassar begravningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *