Nyheter

Svenskarnas skuldberg växer – nu uppe i 119 miljarder

Nyheter Kurvan för antalet personer i kommunen som hamnat hos Kronofogden pekar oroväckande mycket uppåt. Men jämför man Vaggeryd med andra kommuner i länet så är folk mindre skuldsatta här.

Genrebild

3,5 procent av invånarna i Vaggeryds kommun har skulder hos Kronofogden. Det visar färsk statistik från myndigheten. Siffran är exakt densamma över antalet procent i länet som har skulder.

Svenskarnas totala skuld hos Kronofogden är nu uppe i 119 miljarder och det är en ökning med 17 procent jämfört med förra årsskiftet. Antalet skuldsatta har ökat i hela landet och i alla åldersgrupper. Detta skriver myndigheten i ett pressutskick.

Davor Vuleta är privatekonomisk talesperson på Kronofogden och han menar att det är ett trendbrott att skulderna ökar så snabbt.
– Vi ser nu att skulderna ökar i snabb takt för många, och det är oroande. Även en liten skuld kan leda till långvarig skuldsättning och få stora konsekvenser. Därför är det oerhört viktigt att genast agera om du inte kan betala en räkning. Ta kontakt med den du är skyldig pengar. I bästa fall går det att undvika att skulden registreras hos Kronofogden, säger han i ett pressmeddelande.

Gällande Jönköpings län så är det främst Nässjö och Sävsjö som sticker ut i negativ bemärkelse. Där är 4,6 procent av kommuninvånarna skuldsatta. Habo kommun å sin sida sticker ut i en positiv riktning där 1,8 procent har skulder hos Kronofogden.

Källa: Kronofogdemyndigheten

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *