Nyheter

Svenskt jordbruk ska ges möjligheter att växa och utvecklas!

Nyheter Dagens energikris slår hårt mot Sveriges jordbruk och sittande regering lämnar våra bönder med skenande elpriser och höga skatter på diesel. Som grädde på moset så har priserna för gödsel och foder liksom elpriserna skenat på grund av den europeiska gaskrisen och begränsad rysk export. Många är de bönder som nu larmar om att bristningsgränsen är nådd. Det är dags för regeringen att gå från att lyssna till att agera! Läs M-debatten här

För oss, i Moderaterna, är det självklart att ta tillvara hela landets utvecklingskraft, tillväxtpotential och sysselsättningsmöjligheter. Människor och företag i hela landet ska kunna växa och utvecklas, därför vill vi stärka konkurrenskraften hos våra bönder. För att kunna konkurrera med omvärlden behöver våra bönder konkurrera på mer jämlika villkor än vad som görs idag.  Det finns all anledning till att Sverige behöver höja självförsörjningsgraden, men utan bönder så är det en omöjlighet.

Svenskt jordbruk är i framkant när det kommer till djurskydd och miljö- och klimathänsyn, det är med andra ord bättre för vår planet och för djuren när mer mat produceras i Sverige. Denna potential för jordbruket att öka livsmedelsproduktionen måste tas tillvara.

Vi vill stärka konkurrenskraften i livsmedelssektorn för att öka produktionen i jordbruket. Det handlar dels om att minska regelbördan och dels om att sänka kostnaderna. Livsmedelskontrollen måste vara likvärdig i hela landet och tillståndsprövningarna måste bli mer förutsebara.  Att som sittande regering införa allt fler detaljstyrande regler och administration, vem gynnar det?

Jordbruket har påbörjat omställningen till ett miljövänligt jordbruk med klimatsmarta investeringar. Den omställningen klarar man inte samtidigt som energi och bränslepriser skenar.

Kostnaderna måste ligga närmare i nivå med konkurrerande länder. Skatten på drivmedel ska vara på rimliga nivåer. När kostnaderna stiger för producenten så blir det givetvis dyrare för konsumenten. Höga skatter och energikrisen drabbar våra bönder hårt och regeringen måste se till hur svenskt jordbruk ska överleva.
2017 antog riksdagen en livsmedelsstrategi som slog fast att svensk livsmedelsproduktion ska öka. Ska det bli verklighet måste man se till att det finns förutsättningarna för att bedriva jordbruk.

Utvecklingen vi har idag går åt fel håll, antalet bönder minskar år från år. Det är dags att vända den trenden om vi ska kunna öka självförsörjningsgraden. Mer svensk mat bidrar också till att öka sysselsättningen och stärker landsbygden.

Inga bönder – Ingen mat!

Våra förslag är bland andra;

  • Vi moderater ska arbeta med att minska antalet regler för jordbruket.
  • Håll skatten på drivmedel på en rimlig nivå

Anton Sjödell (M), Kommunalråd Gislaveds kommun
Kristine Hästmark (M) kommunstyrelsens ordförande Gnosjö kommun
Gert Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande Vaggeryds kommun
Gottlieb Granberg (M) kommunalråd Värnamo kommun

Taggar

Dela


3 reaktioner på Svenskt jordbruk ska ges möjligheter att växa och utvecklas!

Det är konstigt att det ska vara synd om bönderna hela tiden.

Tillverkningsindustrin lider också av höga elpriser och drivmedelspriser.
Men de tigger inga pengar från staten.

Om man tittar på böndernas maskinpark så verkar det inte som det finns brist på pengar.

Tänk att detta behöver debatteras, de som driver jordbruk i dag behöver all hjälp de kan få. Anledningen är att regeringen förstår eller vill inte förstå hur viktiga de är för oss.

Då kan man undra varför ni röstar för att bygga bostadsområden så nära jordbruken att de måste lägga ner för det finns inte plats att expandera, att det klagas på lukter och insekter med mera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *