Nyheter

Sverigedemokraternas svek mot vår kommun

Nyheter Sverigedemokraterna vill skära ned på statsbidragen till kommunerna och på sikt avskaffa den kommunala utjämningen mellan kommuner. Läs här Besim Matoshis (S) insändare.

Det skulle få enorma konsekvenser för kommunerna inte minst i Jönköpings Län samtidigt som det skulle gynna ett fåtal rika kommuner med många höginkomsttagare.

Sverigedemokraterna prioriterar sänkta skatter, bland annat för miljonärer, och finansierar detta genom nedskärningar på 10,5 miljarder till kommunerna. SD vill dessutom avskaffa den del av det kommunala utjämningssystemet där en fördelning sker mellan kommuner. I sitt kommunalpolitiska inriktningsprogram skriver de att ”en kommuns kostnader bör i längden inte finansieras av andra kommuner”.

Tillsammans skulle konsekvenserna av SD:s politik år 2022 innebära att till exempel Lidingö får 365 miljoner, Danderyd 497 miljoner och Täby 297 miljoner mer årligen. Samtidigt skulle Värnamo förlora 45.7 miljoner, Gislaved 56.7 miljoner, Gnosjö 47.2 miljoner och Vaggeryd 35.9 miljoner. Den sistnämnda motsvarar kostnaden för att anställa 59 lärare eller 75 undersköterskor.

Sverigedemokraterna pratar gärna om villkoren för landsbygden, men ser man till hur de agerar i riksdagen och i inriktningsprogram är det snarast de rikaste kommunernas intressen man företräder.

Vi Socialdemokrater vill att alla medborgare ska ha samma rätt till en stark välfärd och trygghet oavsett var man bor i landet. Därför har Vaggeryds kommun fått 19.2 mkr i välfärdsmiljarder och det nya utlovade landsbygdsstödet ger oss 11.6 mkr, totalt 30.8 mkr- utöver riktade bidrag. Exempelvis har vi fått 10 mkr till mer personal inom äldreomsorgen, vi har fått statsbidrag för att stärka upp IFO och skolan har fått nästan lika mycket i stadsbidrag som de 2 tidigare mandatperioderna med alliansstyre. Socialdemokraterna går till val på en politik för hela Sverige och för Jönköpings län och inte minst Vaggeryds kommun!

Besim Matoshi (S)
Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


15 reaktioner på Sverigedemokraternas svek mot vår kommun

De allra mesta vi skriver om är vår egen politik som medlemmarna har lagt fast på våra kongresser även om vi skriver om vad andra partier vill.
Jag utgår från att SD gör likadant och jag utgår från att SD;s medlemmar tycker att deras politik är bra. På samma sätt som våra medlemmar tycker att vår politik är bra. Att vi har olika åsikter- det är ju det som är politik!

Kenth tack för informationen, kanske mer av er politik en att skriva om hur dåliga andra är. Men fler polisanställda är det inkl kontorsnissar? För det sluta fler en vad som anställs, utbildningsplatserna stå tomma.

Men idag kan man ju skriva var som helst och säga att det tå ju på Facebook.

Det har blivit fler polisanställda och polisen har fått mer pengar än vad de själva begärde. (S) har under mandatperioden gjort en historiskt stor satsning på hälso- och sjukvården på 13 miljarder och sjukvården håller hög klass jämfört med omvärlden. (S) vill anställa 14 000 fler i vården till år 2022. Vi ska avskaffa den orättvisa pensionärsskatten helt till 2020 och höja pensionen med upp till 600 kr per månad för de som jobbat ett helt liv med låga löner. Vårt mål är att pensionen för vanliga inkomsttagare ska vara 70 % av slutlönen. De gamla som slitet ett helt liv är värda en rimlig pension.

Men har det blivit bättre med S vid makten? Nej! Vi har inga poliser kvar. Sjukvården är skandal. Pensionär gå på knäna. Kronan bli mindre och mindre värd. Men mer skatt ska vi betala. Så vad fan får jag för mina pengar?

Där med måste det ske en förändring i politiken efter valet.

Socialdemokraterna tog bort de generella
besparingarna för BUN och Socialnämnden.
Ni (SD) gav Socialnämnden och BUN besparingskrav på över 6 mkr och
dessutom sparade ni in på de anställdas
löner med 1.5 mkr 2019. Totalt så avsatte
ni mellan 2015 och 2019 över 20 mkr mindre
för löner till anställda än (S). Knappast en
politik för anställda inom omsorgen!

Detta statsbidrag om 10 miljoner till ökad bemanning i äldreomsorgen som vi fått den här mandatperioden finns inte med i ert budgetera för nästa år. Vi kompenserade det i vår kommunala budget. För information kan även nämnas att vi är emot marknadsföra.

Detta är ingen smutskastning, utan direkt granskning av politiska motståndare.

Underlaget kommer från SD:s budget och kommunalpolitiska program.

Så besök gärna deras sida och läs.

Förstår att det är jobbigt när man sympatiserar med SD men inte kan deras politiska inrikting att de leder till en oro.

Men som sagt läs SD budget och kommunalpolitiska program 😉

Tänk om politikerna kunde prata om sin egen politik än att spy galla över andras. Det känns som att Sossar är ett släkte för sig i detta kapitel, det är lätt att gnälla, men själva ljugs det i media, trollfabriker sprider felaktiga uppgifter om ex M och SD på fb-sidor. Ni kommer förmodligen att göra ert sämsta val någonsin, och ni har bara er själva att skylla. Lss var nog spiken i kistan.

Bra att någon väljer att tala högt, tror tyvärr inte att alla sätter sig in i alla punkter kring vad det verkligen handlar om. TACK BESIM för att du sätter ord för det även om jag inte är en S:are i grunden!

Vad kan de göra här,de har väl inte fått bestämma något?Tänk på C,MP;KD ,Vo S är det inte de som bestämmer!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *