Nyheter

Sverigepremiär för sportingskytte i mörker

Nyheter På fredag kväll händer något på jaktskyttebanan i Skillingaryd som inte har hänt tidigare. Det är dags för sportingskyttetävling i mörker med stark belysning och flashduvor

Den här modellen av lerduva är 11 cm  [1/7]

Sven Davidsson är en av eldsjälarna i Skillingaryds Jaktvårdsförening  [2/7]

Jörgen Johansson vill värna om ideella föreningar  [3/7]

CG Gustavsson, Jörgen Johansson och Sven Davidsson vid skyttebanan  [4/7]

Strax intill ligger viltbanan, där man tränar skytte på älg och rådjur  [5/7]

CG Gustavsson är seniorvärldsmästare och lägger mycket tid på skyttebanan  [6/7]

Gänget samlat framför master och belysning som behövs på fredagens mörkertävling  [7/7]

Det är Skillingaryds jaktvårdsförening i samarbete med El-Agenten i Skillingaryd som står bakom premiärkvällen.

– Det var via en länk på youtube som jag hittade sportingskytte. Tyckte det kan vara kul att testa något nytt i Sverige och i Skillingaryd, säger Sven Davidsson som är tävlingsansvarig.

Sportingskytte har utförts tidigare utanför Sveriges gränser. Man skjuter vanliga lerduvor som har färgat pulver i håligheterna och på fredag kväll kommer skyttar från hela länet som vill vara med på premiären.

– Det är max 30 skyttar som får vara med i tävlingen och det blev fullt direkt. Vi har till och med många reserver som står i kö om någon avanmäler sig. Klockan 20.00 drar vi igång tävlingen och vi borde vara klara efter midnatt någonting, menar Sven.

Prisbordet står El-Agenten för och Jörgen Johansson finns även på plats för att visa en del av sitt skyttesortiment under kvällen. Cramo i Värnamo har ställt upp med ljusmaster som måste finnas för att belysa duvorna i mörkret.

– Det handlar om att försöka höja upp föreningslivet generellt sätt och hjälpa till på alla plan. Alla behöver föreningslivet, men en del förstår det inte. Vi måste vara måna om våra ideella krafter, säger Jörgen Johansson på El-Agenten.

Tävlingen är upplagd att fem skyttar skjuter åt gången. De skjuter 25 skott och sen är det dags för nästa fem att ta vid. Tävlingen har tre funktionärer som rullar på varje serie. En som trycker på knappen och bestämmer varifrån duvan ska komma, en som bedömer träff eller bom och en som protokollför. Den som har skjutit 45 träffar av lika många möjliga vinner. Förutom utlottning av priser kommer pengapriser att utdelas till 1, 2 och 3;an och pokaler. Alla skjuter i samma klass och enda damen i tävlingen är Helena Svensson från Bodafors som har vunnit SM i jaktkombination.

Skillingaryds jaktvårdsförening har 270 medlemmar där Stefan Eriksson agerar som ordförande. Föreningen, som bildades 1935, anordnar 6 – 7 tävlingar per år.

– Skytte är en regementstradition och har anor här i bygden sedan lång tid. Vi har många medlemmar och även många nya, vilket är fantastiskt roligt. Vi är en dold men bred sport, avslutar Sven Davidsson som förutom sekreterare i föreningen även har tagit initiativ till kvällens tävling.

Så här kan det se ut på skyttebanan under fredagskvällen, länk

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *