Nyheter

Swedese möblerar FN och planerar utflyktsmål

Nyheter Sonnie Byrling, vd på Swedese i Vaggeryd, berättade under fredagens näringslivsfrukost om möbelföretagets innovativa affärsutveckling och avslöjade satsningar som framtida besöksmål i Vaggeryd.

Foto från näringslivsfrukosten där Swedese möblerar FN

Under gårdagsmorgonens digitala näringslivsfrukost informerade Swedese om sin verksamhet och ett kontrakt i FN:s byggnad i Genève, där företaget just i detta nu möblerar.

– För ett år sedan fick vi ett stort kontrakt att vi som värd får leverera till FN i Genève, kontraktet är värt 20 miljoner kronor. Det som ska förhandlas är administrationen kring mänskliga rättigheter. Vi har en enkel vision och vi ska vara pionjärer för det sköna livet, bland annat i Genève. I förrgår och i går kom den första leveransen från Vaggeryd till Genève. Bord och fåtöljer, de gör en ny utveckling och de går från den hårda arbetsplatsen till den mjuka interiören. Möbler är till 100 procent tillverkade i Vaggeryd eller Nässjö. Vi ställdes för några år sedan mot världens konkurrenter och jag fick frågan ett flertal gånger om vi verkligen ska gå in i det här. Vi vågade och vann upphandlingen, det går att vinna bara man bestämmer sig, börjar vd Sonnie Byrling berätta. 

– Vi är ödmjuka att vi får leverera dessa, vi har fått bättre orderböcker och vi har en ”pandemidrogeffekt”. Vi reser inte och vi spenderar mer pengar hemma. Vi har fyllda orderböcker och jobbar febrilt med att höja vår kapacitet. Samtidigt är det stora förseningar i leveranser och dylikt. Det är roligt att det går bra för Swedese och Vaggeryd.

– Vi säljer produkter och tjänster för att skapa ett skönt liv för människor. Vi försöker samla ihop våra tankar kring våra makroperspektiv. Vi har en omvärldsförändring och en köpkraft med oss upp i åren. Vi är aktiva långt in i ålderdomen. Det kommer in en helt ny drivkraft till vårt sortiment. Våra kunder vill ha en relation till vad de köper i dag. Ungdomarna är noga med att veta varifrån saker kommer ifrån. Yrkeskunnande blir mer unikt, samtidigt som man är intresserad av historia. Det blir en relation till möblerna och det vill vi bygga vidare på. Ett av sätten är att öppna upp dörren till Vaggeryd och få uppleva hantverket hos oss. Att sociala medier är kanaler är ingen nyhet men man måste ha något redaktionellt innehåll, vilket är ganska nytt för oss. Vi är lyckligt lottade att vi gör våra egna möbler, antingen i Äng utanför Nässjö eller här i Vaggeryd. Om vi flyttar ner till hållbarhet så är det ett ord som folk förhåller sig till. När det gäller statliga förvaltningar har de ett krav på återbruk, det kan handla om att klä om det vi sålde för tio år sedan. Det är bra tycker vi, för då kan vi ställa om och vara en återbrukscentral. Vi gör det i våra fabriker i dag, men vi kanske knoppar av en verksamhet som jobbar med återbruk framöver. Det vore fint om man kunde lämna in sin Lamino till oss och under tiden besöker man andra butiker i kommunen.

– Vi behöver ha högre sitthöjd men samtidigt design och vi öppnar nya kanaler när äldre blir mer medvetna. Vår verksamhet växer och ställer om våra affärsmodeller. När vi hade utförsäljning var det 200 meter kö på vår parkering, någon familj sov över på lastbryggan. Tänk om vi kan utveckla detta på något sätt. Kan vi få in folk från E4:an att åka in till Vaggeryd? Det kräver lite sittningar och planeringar, men det passerar otroligt mycket folk som kanske kan åka in till Vaggeryd och kika på Laminotillverkningen samtidigt som man äter en bit ostkaka och får med sig ett paket korv hem. Vi spänner bågen och när pandemin är över kan detta bli verklighet, avslöjar vd:n på Swedese. 

Simone Kamm undrar hur man kan jobba med övriga besöksmål för att lyfta kommunen?

– Vårt erbjudande tillsammans tror jag skulle locka. Jag tror att vi bör göra det tillgängligt och att det finns intressanta saker att göra i Vaggeryd. Det ska vara värt att göra ett stopp, exempelvis genom en gemensam broschyr eller genom via sociala medier tala om att vi finns. Vi får nog sätta oss ner och fundera tillsammans.

– Fabriksbesök gör ni helt rätt i. Att få känna möblerna och jag tror att många kan få upp intresset både för jobbet och för produkten. Byarums bruk har samma grej när de öppnar upp för en försäljning. Näringsliv som en destination är en spännande tanke, flikar Linda Christoffersson in.

– Vi bjuder in hela arkitektkontor till oss i Vaggeryd. En del blir rörda i tårar och vill knappt åka hem när man ser hur vi jobbar. Att det luktar sågspån utanför på måndag morgon när man kommer till jobbet är fantastiskt, säger Sonnie Byrling.

– Både historia och framtidsutsikter är så kul att höra, det är en kick en fredagsmorgon. Jag ska göra vad jag kan från politikens håll för att vi ska hitta de framtida arenorna. Vi måste testa, men framtidstron är otroligt kul att höra, säger Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Italienarna är väldigt duktiga av det här. Vi har också mycket att bjuda på här i Vaggeryd, avrundar Sonnie Byrling.

Jenny Andersson från arbetsmarknadsenheten tipsar om konstrunda med möbelperspektiv.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Swedese möblerar FN och planerar utflyktsmål

Fantastiskt roligt att läsa! Konstrunda med möbelperspektiv låter som en spännande ide´.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *