Nyheter

Symtomfria barn ska stanna hemma

Nyheter Sedan tidigare gäller att gymnasieungdomar ska vara hemma om någon i familjen eller hushållet har konstaterad covid-19 smitta. Nytt från och med idag, den 1 december, är att även barn och elever i förskola och grundskola ska vara hemma då någon i familjen eller hushållet har konstaterad covid-19.

Arkivfoto

Det nya beslutet innebär alltså att reglerna för familjekarantän gäller alla barn och ungdomar i förskola och skola.

Detta gäller även då barnen är symptomfria.

Taggar

Dela


6 reaktioner på Symtomfria barn ska stanna hemma

Fräscht att kasta lite skit på småbarnsföräldrar som lämnar äldre barn på 15-timmarsveckor. Kanske inte bara handlar om att ”samhället ska ta hand om barnen och få slippa föräldraansvar”. Skärp er!

Kajsa
Då bryter föräldern mot smittskyddslagen, man är skyldig enligt lag att berätta om man har en sjukdom som lyder under smittskyddslagen.

Det finns två sidor av det här. Som jag tolkar medias rapport av beslutet så är barn fortfarande inte mer smittsamma än tidigare, utan detta har tagits fram på grund av den hysteri om arbetsmiljö, frånvarande förskolepersonal och så vidare dom varit sista veckorna för att ”lugna” och minska oro.

I denna pandemitid har det haglat personliga tyck och tänk hos såväl förskolepersonal som allmänheten. Att kritiskt granska och läsa en hel artikel är tydligen svårt utan att tolka in nåt helt felaktigt.

Som jag ser det många gånger rent skammande av föräldrar. Jag håller med om att det blir ett problem med barn till ensamstående, barnet kan vara hemma, absolut. Men får det någon stimulans, och orkar föräldern 24 timmar/(kanske 18 timmar vaken) uppmärksamhet, och logistik kring mat och så vidare? Jag köper att det är så här nu vid positivt test, men jag vill inte se mer skammande av föräldrar som till exempel lämnar 15-timmarsbarn.

Reaktionen noterar 1: Skamma — få någon att känna skam
Reaktionen noterar 2: Använd inte förkortningar så slipper vi att ändra

Nu blir problemet att föräldrar inte kommer att berätta att de har corona och lämna barnen ändå. Att ha barnen hemma verkar vara det absolut värsta som kan hända. Föräldraansvaret är mer eller mindre borta hos väldigt många i dag, de har möjlighet att lämna bort sina barn alldeles för mycket. Om det är kul för en ensamstående förälder eller inte är inte förskolans problem.

Kul för ensamstående mamma/pappa som kanske har 40 graders feber och ska ta hand en 2–3-åring! Är ju liksom inte läge att lämna till mor- eller farföräldrar. Blir väl inte bra för någon! Gör ju tydligen ingen skillnad på smittspridning.

Det är väl inte förskolans ansvar? Betydligt fler barn och förskollärare på förskolan som kan sprida vidare. Förskollärare är inte odödliga, vilket vissa tycks tro. Jättetråkigt för ensamstående såklart, men att lämna ifrån sig barnen som kan föra smittan vidare är ju inte den rätta vägen att gå.

Håller med Anonym. Tycker det är bedrövligt att föräldrar få lämna sina barn på förskolan när de är hemma och är föräldrarledig, 15-timmarsregeln borde ju tas bort i dessa tider, ja den borde tas bort oavsett corona eller inte, det är väl inte samhället som ska ta hand om barnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *