Nyheter

Takmålning på Hooks herrgård restaureras

Nyheter Det var vid rivningsarbetet inför bygget av nytt kök och ny matsal som takmålningen blev synlig

Anne Håkansson i arbete  [1/10]

detaljnivå  [2/10]

Peter Grolander funderar  [3/10]

Här är målningen som ska monteras  [4/10]

Nu är halva takmålningen på plats  [5/10]

  [6/10]

  [7/10]

Men det finns en del kvar att göra  [8/10]

Peter Grolander kollar de kvarvarande brädorna  [9/10]

När dessa är upp är det klart  [10/10]

När Hooks herrgård moderniserade sitt kök och matsal förra gången så valde man att dölja den gamla takmålningen med ett innertak.

– Vi har vetat om att takmålningen har funnits, säger Hans Edberg som är VD på Hooks herrgård. Han berättar att takmålningen, som är från förra sekelskiftet, fanns i tankarna när rivningsarbetet började så att man kunde iaktta viss försiktighet.

– Vi visste om att den fanns men visste inget om skicket takmålningen var i, säger Hans och fortsätter att när arkitekten fick se takmålningen så blev han eld och lågor och utbrast ”den måste restaureras för att bli en välkomnande symbol för gästerna”.

När det väl var bestämt att göra iordning takmålningen vidtog kontakter med sakkunniga inom området att restaurera men dessutom med räddningstjänsten ur brandsäkerhetsperspektiv.

Arbetet med att restaurera takmålningen har pågått i fyra veckor. Först plockades takmålningen ned, bräda för bräda som numrerades och fraktades till en annan lokal där målningsarbetet har gjorts. Det arbetet tog ett antal dagar och sedan tog målningsarbetet vid under ledning av Anne Håkansson från Gränna. Anne har tillsammans med Britt-Marie Wickberg ägnat några veckor åt att få takmålningen i så ursprungligt skick som det har varit möjligt.

– Takmålningen hade en hel del skador och var drabbad av en del röta som varit tvunget att åtgärda, säger Anne och konstaterar att det är omfattande arbete som kräver noggrannhet och koncentration.

När det arbetar med takmålningen använder de en oljeförstärkt limfärg för bakgrunden och till utsmycknaderna har de använt någon form av lasyr. Därefter har den lackats två gången med särskild lack som ska vara särskilt tålig ur brandsynpunkt.

När alla brädorna var klara fraktades de tillbaka till utrymmet som är entré till matsalen för att monteras upp enligt alla konstens regler av Peter Grolander från Gärahovs bygg.

– Det har varit ett omfattande arbete med mycket detaljer och lagande, säger Peter och avslutar med att uppsättandet av takmålningen kommer att ta ytterligare några dagar för att få allt på plats och ge en välkomnande känsla när det nya köket och den nya matsalen ska invigas i slutet på april.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *