Nyheter

Tänk på husdjuren om du blir sjuk

Nyheter Många av oss har ingen plan för våra djur om vi blir sjuka

Arkivbild

Nu har Länsstyrelsen påmint oss djurägare om det stora ansvar vi har för våra hundar, katter eller andra husdjur. Har vi någon plan för hur vi agerar om vi råkar ut för sjukdom? Det borde inte vara främmande för oss att ha några planer rent generellt och det aktualiseras naturligtvis när vi lever mitt i en pandemi.

Som djurägare har man ett ansvara för djurens välbefinnande med tillsyn, omvårdnad och inte minst mat och vatten. Vi vet ju också att det handlar om sällskapsdjur som inte får lämnas ensamma under någon längre period.

Planera får ditt djurs välbefinnande när du är frisk. Det kan vara en överenskommelse med någon anhörig, god vän eller granne som är beredda att hjälpa till. Har min inte den möjligheten gäller det att kunna lämna ditt djur p djurhem på egen bekostnad. Ha gärna en lapp med uppgifter om hur du har försörjt för ditt husdjur i din plånbok om olyckan är framme och du hamnar på sjukhus. Personalen kan då ta de kontakter enligt de uppgifter som du har med dig.

– Det bästa är om man i förväg har kommit överens med en närstående, till exempel en familjemedlem, vän eller granne, som kan hjälpa till att ta hand om djuret om något skulle hända som gör att man själv inte kan ta hand om sitt djur, säger Mikaela Björkman djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen.

Om det inte finns någon som kan ta hand om djuret kan ett omhändertagande av djuret bli aktuellt. I så fall öppnar Polisen dörren till bostaden åt Länsstyrelsens djurskyddshandläggare så att omhändertagandet kan verkställas. Efter omhändertagandet förs djuret till ett djurhem och vanligtvis sker också en veterinärbesiktning.

– Tanken på att ens djur kan omhändertas är så klart en jobbig tanke, men det är viktigt att komma ihåg att syftet med ett omhändertagande är att skydda djuret från att lida. Om man har tänkt igenom och har en plan för vem som kan hjälpa till att ta hand om djuret om man själv inte har den möjligheten, behöver ett omhändertagande aldrig bli aktuellt säger Mikaela Björkman.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *