Nyheter

Tätortsnära friluftsområden ska skyddas

Nyheter Kommunstyrelsens arbetsutskott står bakom tanken att skydda områdena kring  Friluftsgården, Bäckalyckan och Grönelund.

Däremot står det inget i beslutet om vilken form av skydd som områdena ska få. Inriktningen i (S)-förslaget var att där skapa tre tätortsnära kommunala naturreservat för att skydda dem mot exploatering. Inriktningen är nu istället att utreda frågan för att hitta något sätt att säkra områdena för tätortsnära friluftsverksamhet.

• Ytterligare en fråga om kring Friluftsgården var uppe till behandling. 2014 beslöt kultur- och fritid att den gamla belysningen med kvicksilver på elljusbanan i Vaggeryd skulle bytas ut mot modern led-belysning. Energibesparingen beräknas till 75 procent. Dessutom ska de kreosotspäckade stolparna för belysningen ersättas.

Nu har tre år gått och de 750 000 kronor som avsattes är fortfarande oanvända. Det är ett förslag om markbyte för delvis ny sträckning av elljusbanan som kastades fram 2015 som har komplicerat affären. Ärendet går nu vidare till  kommunstyrelsen som tidigast den 1 mars ska ta ställning till ett byte av mark enligt ett förslag gjort av en oberoende värderingsman.

• Föreningen Skillingaryd och Vaggeryds Internationella Vänner får 120 000 kronor i kommunalt stöd för 2017. Det har också beslutats av kommunstyrelsens arbetsutskott.
Föreningen har fått kommunalt stöd för  2015 och 2016 med 120 000 och får nu samma belopp för  2017.
”Föreningen kan för 2016 peka på ett brett utbud av aktiviteter som  genomförts med stort engagemang och med många besökare. Kommunledningskontoret ser positivt på föreningens förhållningssätt att via dialog med exempelvis Fenix och andra lokala aktörer bilda sig en  uppfattning om var behoven av insatser är som störst och anpassa verksamheten efter det”.
Kommunen välkomnar en dialog för att säkerställa att föreningen ” kommunicerar inför planerade  aktiviteter för att nå så många som möjligt”.
• Den förening som hyr Strömslunds gamla numera kommunägda snickerifabrik i Skillingaryd vill utveckla verksamheten. Men det kräver en kommunal investering på cirka 200 000 kronor. Förslaget godkändes av kommunstyrelsens arbetsutskott.
• Arbetsutskottet godkände också ett förslag om ett kollektivt  nyttjanderättsavtal mellan Vaggeryds kommun och fem  ägare till fastigheter i Bondstorp. Upplåtelsen avser en  markremsa som är cirka fem meter bred av den kommunala fastigheten  Bondstorp 3:54 och som ligger i direkt anslutning till respektive privat fastighet. Den årliga  avgiften blir omkring 1 000 kronor per fastighetsägare och nyttjanderätt.
• Ytterligare en  (S)-motion bifölls. Det handlar om förslaget att ge lokala musiker och
kulturarbetare möjlighet att uppträda i kommunen.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *