Nyheter

Telefonkiosk blev bibliokiosk

Nyheter I samband med världsboksdagen i går öppnades en bibliokiosk i den gamla rikstelefonkiosken på torget i Skillingaryd. Bibliokiosken är ett initiativ av SÅM (Samverkan Återvinning Miljö), i samverkan med biblioteken och Skillingaryds Intresseförening.

En bibliokiosk är helt enkelt en telefonkiosk där telefonen sedan länge slutat ringa och istället ersatts med bokhyllor och böcker. Bibliokiosken kommer vara öppen dygnet runt och besökare kan lämna och hämta böcker kostnadsfritt. När boken är utläst kan den lämnas tillbaka så att fler får ta del av den.

I ett pressmeddelande från SÅM berättar man;
– Det finns inga krav på att återlämna böckerna, men förhoppningen är att bibliokiosken blir en levande bokhylla som vi skapar tillsammans med allmänheten, säger Camilla Almquist, verksamhetschef vid marknad och utveckling hos SÅM.

Inför öppningen har böcker bland annat hämtats från ”Ge och Ta” på Vaggeryds återvinningscentral, där besökare i flera år har kunnat hämta och lämna böcker. Bibliokiosken blir en förlängning av SÅM:s återbrukskoncept ”Ge och Ta” och genomförs i samverkan med Skillingaryds Intresseförening, som äger rikstelefonkiosken samt biblioteken i kommunen, som arbetar för att främja läsandet.

Cecilia von Strokirch, bibliotekschef, kommenterar; ”Den cirkulära ekonomin där saker få ett långt liv och används av många är del av bibliotekens dna. Vi är jätteglada för att böcker finns som en positiv överraskning och uppmuntrar till läsning på oväntade och innovativa ställen”.

Rikstelefonkiosken som står i Skillingaryd är av typen Pagod och den formgavs av ingenjör Hjalmar Celion år 1901. Det var den första telefonkiosken som serietillverkades i Sverige. Den aktuella kiosken tillverkades på 1960-talet, men så länge har den inte stått i Skillingaryd.

Taggar

Dela


1 reaktion på Telefonkiosk blev bibliokiosk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *