Nyheter

Bildspel: Temakväll med fokus på dovhjort 

Nyheter Under gårdagskvällen arrangerade LRF Värnamos kommungrupp en temakväll med inriktning på dovhjort.

  [1/9]

  [2/9]

  [3/9]

  [4/9]

  [5/9]

  [6/9]

  [7/9]

  [8/9]

  [9/9]

Många intresserade hade tagit sig till Per och Kristin Karlanders gård i Hånger för att delta under temakvällen. Föredrag och grönsaksförsäljning kombinerades med hamburgergrillning under augustikvällen.

Kvällen inleddes av kommungruppens ordförande Johan Hilding som presenterade upplägget för kvällen. Därefter skiftades fokus till ett burförsök som kommungruppen har gjort för att mäta hur mycket påverkan dovhjorten gör på skörderesultatet.

– Vi har haft ute burar på två gårdar, den ena i Hånger och den andra i Dannäs. Vad våra mätningar har kunnat se är att dovhjorten påverkar upp till 30 procent av förstaskörden, säger Johan Hilding. 

En av burarna var utplacerad på Per och Kristin Karlanders gård. Per och Kristin Karlander var nästa talare och de berättade om sin gård, hur de upplever hjorten och burförsöket. 

Helene Lantz, som arbetare med viltfrågor på LRF, höll ett föredrag och intervjuade även Per och Kristin. 

Mötet gästades av Jonas Oskarsson från Vetlanda, som berättade om sina upplevelser med dovhjorten. Oskarsson har haft problem med dovhjort under en längre tid genom att de åt upp nästan allt på hans arrendemarker. Han berättade om hur han fick bukt på problemen.

Siste talare för kvällen var länsordförande Anders Friberg. Hans föredrag inriktade sig på dovhjort, vildsvin och jordbruksbidrag.

– Det blev en lyckad kväll. hälsar Johan Hilding.

Taggar

Dela


1 reaktion på Bildspel: Temakväll med fokus på dovhjort 

För oss i skogsbygden är dovhjorten en välsignelse. Vi har någon enstaka hos oss och jag hoppas ingen klåfingrig bössbärare skjuter bort dem. Kronhjort är en annan femma i skogen. Men jag kan förstå att det blir bekymmer i jordbruksmarken. Fast i grunden måste det vara ett fel i viltförvaltningen i de områden där man fått för många hjortar, för de får ju bara en kalv per år, och så många måste man väl ändå kunna skjuta med de väl tilltagna jakttiderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *