Nyheter

Testamenterade allt till Rädda Barnen

Testamenterade allt till Rädda Barnen

Nyheter Tvillingarna Arne och Rolf Andersson gick ur tiden 2011 respektive 2015 och de testamenterade hela sin kvarlåtenskap på flera hundra tusen kronor till Rädda Barnen som nu genom Inger och Perolof Kallings anordnar loppis på Udden några kilometer nordväst om Vaggeryd.

Berättelsen om bröderna Andersson börjar naturligtvis med deras föräldrar: Johan Andersson född den 14/8 1890 och Maria Gunhild Forsberg som vi saknar födelseuppgift på.

De gifte sig den 7/12 1935 och fick den 7/11 1936 pojkarna Arne och Rolf. Arne dog den 20/10 2011 och Rolf den 29/12 2015. Bröderna var ogifta och bodde nästan hela livet på Udden. Arne kan man säga var diversearbetare och den som skötte gården. Rolf jobbade i många år på Munksjö i Vaggeryd.

Johan Andersson som var smed köpte den 7 mars 1938 ”lägenheten” Udden på Norra Skog i dåvarande Byarums kommun, under Bratteborgs fideikommiss. Säljare var greven Torgil Gabriel von Seth. Priset var 2 700 kronor. Arealen var då 075 hektar men utökades senare till att omfatta 1,224 hektar.

Arne var den som utåt sett märktes mest av bröderna. Han var bland annat aktiv i IOGT-NTO. Det är knappast en överdrift att kalla Arne och Rolf för lite originella. De levde ett lugnt liv på gården som ligger utmed vägen från Vaggeryd till Bondstorp, bara 5–6 kilometer in till Vaggeryd.

Vägen gick förr alldeles intill gården men 1971 ändrades vägen så att gården inte längre syntes från vägen.

På senare år har Udden stått öde men Inger och Perolof Kallings från Jönköping har röjt upp och nu är det tänkt att gården som sådan ska säljas, men det blir även en liten loppis lördag-söndag 8–9 oktober.

Inger är ordförande i Rädda Barnen i Jönköping-Huskvarna och sedan en tid tillbaka även i distriktet. Hon blev överraskad och glad när hon fick veta att bröderna testamenterat allt till Rädda Barnen i JönköpingHuskvarna.

– Det var helt fantastiskt, säger Inger.

Förutom flera hundra tusen kronor i kontanter blir det en slant för gården som man räknar med att sälja. Kanske blir det också ett litet netto från loppisen.

Tack vare detta får man möjlighet att göra insatser för behövande, exempelvis bidrag till lägervistelse med mera.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *