Blogg

Therese Blogg: Var är traditionen?!

Therese Blogg: Var är traditionen?!

Blogg Jag är upprörd, sedan en lång tid tillbaka så har det julpyntat! Det upprör mitt lilla hjärta som vurmar för jultraditionen.

Varför sätta upp adventstakar redan i början på november! Ja, ni läste rätt, i början på november! Här hemma så skall det pyntas i morgon! Inte förr eller senare. Traditionen skall hållas!

Men visst, det är ju ett mörkt Sverige vi lever i just nu, vårt land ligger ju uppe i norden. Ett härligt land med fyra årstider och då vill man ju ta tillvara på det ljus vi har när höstmörkret faller och vintern väntar runt hörnet. Har inget emot att det lyser i fönstren, men då kan det vara andra snygga belysningar som livar upp i huset. Inte en adventstake, eller en julstjärna. Säger igen tradition skall inte ruckas på det viset.

Ordet advent betyder för mig ju väntan. Eller som Wikipedia skriver: ”Advent kommer av latinets adventus (Domini) som betyder (Herrens) ankomst[1] och är den inledande perioden i det västerländska kyrkoåret.” Så där är det fyra söndagar som är advent, inte åtta!

Visst, kalla mig gnälltant, men erkänn, är det inte trist att det är försäljning av julsaker och julskyltning kring Alla helgonga helgen, att det också dyker upp semlor före jul, och  och säg, vad skoj det är och ha påskprylar kring nyår! Nå, där kanske jag gick lite långt i tankarna… Men tradition är viktigt, i alla fall för mig!

En fundering, har vi tappat vårt tålamod att kunna vänta och längta till att få det mysigt kring varje härliga säsongsbetonade helger som vi har. Jul, nyår, påsk och midsommar med flera. Har vi verkligen så bråttom här i livet? Låt oss stanna upp och bara vara här och nu.

Nu i morgon är det första advent och då ska jag äntligen tända de julstjärnor som hänger i fönstren och ge huset den gemytliga känslan av härlig stämning i huset. Tända den första ljuset av fyra i adventstaken. Längta och vänta på att julen skall komma. Se till att ”gnälltanten” läggs undan för resten av året och bara vara snäll, så tomten kan komma hit i år också.

Trevlig advent till er alla, önskar jag er!

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *