Nyheter

Tidigare överklagat: Färre hus gav förhandsbesked

Nyheter I Mörkebo, väster om Skillingaryd, har markägare tidigare lämnat in en ansökan om att bygga sex enbostadshus. Grannen protesterade mot nybyggnationen och länsstyrelsen upphävde kommunens beslut. Nu blir det fyra hus.

Det var i november förra året som miljö- och byggnämnden lämnade ett positivt förhandsbesked för nybyggnation av sex stycken enbostadshus i Mörkebo. I februari upphävde länsstyrelsen beslutet då de ansåg att en ny sammanhållen bebyggelse skapas och det prövas bäst genom att upprätta en detaljplan. När ny sammanhållen bebyggelse görs ska frågor gällande bland annat vatten, avlopp, el och annan teknisk försörjning och trafik samordnas. 

Enligt Boverkets regler är en samling av byggnadsverk som inte enbart består av andra anläggningar än byggnader. Minst tre byggnader anses vara en ”samling”. Boverket anser därför att alla byggnader ska räknas och det innebär att även mindre byggnader, som exempelvis komplementbyggnader, ska räknas med. På grund av definitionen av bebyggelse måste en sammanhållen bebyggelse bestå av minst tre byggnader. 

I och med att det redan idag finns ett positivt förhandsbesked på fyra bostadshus sedan tidigare är således en sammanhållen bebyggelse skapad. Marken, där husen ska stå, består av berg och morän och bedöms vara lämplig för bostäder. Markområdet är skogsmark.

Grannen till fastigheten har lämnat in synpunkter i ärendet och motsätter sig all byggnation i området, att skogen riskerar att ramla mot de tänkta fastigheterna, att det blir skymd sikt vid in- och utfarten till de tänkta fastigheterna, det blir ökat buller från trafiken, att det blir negativ miljöpåverkan, att flytt av vägen skulle påverka befintliga fastigheter negativt och att fågel- och djurlivet kommer att påverkas negativt av byggnationen. Grannen har också i sin överklagan anfört att med de nya bostadshusen kommer det se ut som ett nytt samhälle på landsbygden och att ”alla som är boende utmed byvägen kommer att bli berörda av det här stora projektet”. 

Till grannen har fastighetsägaren i Mörkebo svarat att skogen faller österut, samhällsservice har möjlighet att utvecklas tack vare ytterligare bostäder, buller från sprängning kommer att uppstå när schaktningsarbeten pågår och skogen i gränsen mellan fastigheterna säkerställer att gårdsmiljön inte kommer att påverkas negativ. 

När det gäller byvägen har fastighetsägaren svarat, i sitt tidigare utlåtande till Länsstyrelsens beslut, att; ”Det är inget samhälle, det är stora tomter med skogsridå emellan och för ett lantligt boende placerat på skogsmark för att spara åkermark. Vägföreningen bildades 1950 där varje fastighet som har del i vägen har ett andelstal och andelstalet används vid såväl eventuella utdebiteringar som vid påkallade omröstningar. De klagandes påstående om att röstetalet skulle ske efter person och inte fastighets andelstal är felaktigt. Utfarten i fråga är anlagd 2005 och är utfart för flera fastigheter. Utfarten är inte felaktig anlagd och inte heller anlagd på ett sätt som någon tidigare haft anledning att invända emot. Vägsamfällighetsföreningen är bildad enkom för byvägens skötsel och har enligt stadgarna inget mandat att godkänna eller inte att godkänna företagsetablering, nya boende eller/och verksamhetsutökning. Det är inte heller tillåtet för vägsamfällighetsföreningen att stänga ute någon från att använda byvägen, dels för att flera fastigheter genom så kallat mantal från laga skifte är delägare i den delvis samfällda sträckningen av vägen. De klagandes fastighet har inget mantal och Trafikverket anser inte att vägens klassning vad gäller trafik i närheten av ändring till högre belastningsklass med ytterligare sex enfamiljsbostäder. Byvägen är en bidragsberättigad väg som uppbär statligt och kommunalt vägbidrag och med det kan inte någon utestängas från att använda vägen. 

Det är gott och väg över 200 meter från den närmaste tänkta tomtplatsen till de klagandes bostadshus. Det är cirka 450 meter till den längst bort planerade tomtplatsen till de klagandes bostad. Insyn och buller från de planerade tomterna förhindrades av såväl skog som berg i topografins på de klagandes fastighet. Alla bostäder är placerade långt bortom såväl syn- och höravstånd. Vindriktningen är högst sällan i riktning nordost, vilket i det närmaste utesluter vindförstärkta ljudemissioner i riktning mot de klagande. Utfarten till byvägen är dold av skog och topografi och cirka 170 meter från de klagandes bostad. Med hänsyn till ovanstående är första tanken inte att de klagande på något sätt är berörda. De har fått möjlighet att yttra sig i grannyttrande”, svarar fastighetsägaren när Länsstyrelsen önskar svar på överklagandet. 

Länsstyrelsen upphäver det överklagade beslutet i början av februari och påpekar till kommunala nämnden att man bör motivera varför man inte anser att området behöver detaljplaneläggas och att enligt Länsstyrelsens bedömning bör, vid ny sammanhållen bebyggelse av nu aktuell omfattning, frågor gällande vatten, avlopp, el eller annan teknisk försörjning och trafik samordnas. 

Fastighetsägaren har inkommit med svar, i den nya ansökan om fyra hus, till kommunen gällande Länsstyrelsens funderingar och kompletterar ansökan med: Att varje enskild fastighet kommer att borra efter vatten inom varje enskild fastigheter och att det finns tillstånd för inrättande av gemensamhetsanläggning för tio bostadshus, att teknisk försörjning med dagvatten och fiber kommer att lösas inom varje enskild fastighet och trafiklösningen har redovisats. 

Miljö- och byggnämnden bedömer att inlämnat klagomål från grannarna inte är en betydande olägenhet och bedömer också att svaren från sökande säkerställer att inga olägenheter uppstår för klagande. 

Miljö- och byggnämnden lämnar ett positivt förhandsbesked för nybyggnation av fyra enbostadshus inom fastigheten Mörkebo 1:2. 

Taggar

Dela


19 reaktioner på Tidigare överklagat: Färre hus gav förhandsbesked

Tänk vad folk bryr sig. Hoppas att de har allt färdigt hos sig själva? Men vad dumt, det är ju klart att de har. Annars kan man ju inte klanka ner på andra. Eller hur? Men det är lätt att se grandet i sin broders öga men inte bjälken i sitt eget😉

Oj vad ni tar i nu även partifärger blandas in. Visst är det bra att det byggs på landet. Tomter är ju lätt att bygga för material lär ju finnas på nära håll och är väl en tanke i det hela, men frågan är ju om någon vill bo just där när man ser efter vägen. Finns ju fastigheter väldigt nära där som ej färdigställts stått stilla i snart 20 år, blir det flera?

Jag bor på landet själv och tycker att det är alldeles underbart att bo där själv. Tror alltfler vågat att tycka till om att de vågar men de är väl för rädda.

Therese, blir fundersam på ditt svar. Hur kan man se negativt på landsbygdsutveckling? Var i kommunen bor du? Eller bor du över huvud taget i kommunen?

Viktig skillnad på detaljplankrav och miljonkostnad är att detta område inte ligger i Tofteryd och jag har inte rätt partifärg.
I övrigt så har vi alla åldern emot oss mer eller mindre…

Bra att det byggs lite på denna sidan E 4:an på landsbygden så att inte all fokus är åt Tofteryds- och Vaggerydshållet. Stå på dig Per-Erik

Vi ska inte motarbeta dem som vill satsa på bygden här. Vi behöver fler som vågar.

Ja när man kommer från annan ort långt därifrån vore det väl kanske bättre att försöka vara sams

Och se det fina i det som händer, varför på alla tänkbara sätt försöka hindra utvecklingen, genom att bråka med grannar och folk omkring sig. Nej, se det fina och positiva istället, vill man inte ha några grannar att störa sig på så hörde jag att det finns en liten gård till salu strax norr om Kiruna.

Grattis Per-Erik.
Fyra är mer än noll.
Jag har varit mycket på landet där.
Mycket fin bygd och nära samhället.

Då jag förut var ägare till fastigheten Vägabo, vill bara göra ett litet inlägg i debatten om överklagan. Under tiden jag ägde fastigheten, var det hela tiden anmälningar till kommunen, om allt ifrån svartbygge av staket till miljö brott och så vidare. Så stå på dig, Per-Erik.

Det skall tilläggas att Magnus Dauhn Vaggeryds Energi på VE:s initiativ kunde med detta projekt se ett underlag och möjlighet att förbättra elnätet i området, riva en luftledning i skogsmark som går väster om nästan hela Mörkebo by och i stället jordförlägga denna i ny sträckning.
Mycket tacksam för stödet i utvecklingen av Skillingaryds västra delar och landsbygden, VE och Magnus (S)!

God morgon! Det är enbart grannarna på Stensrydet som är negativa och där bör ni rätta artikeln. Alla grannar utom Stensrydet av de som närvarade på senaste vägmötet inklusive vår trevlige nye granne på Vägabo har inga invändningar utan ser det positivt att det blir tomter nära Skillingaryd, underlag för skolskjutsar och kompisar till barnen nära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *