Nyheter

Tillämpning av valfrihet avskaffades

Nyheter Vid gårdagens kommunfullmäktige beslutade politikerna, om än oenigt, att avveckla tillämpningen om lagen om valfrihet inom hemtjänsten, förkortat LOV. När avtalet är uppsagt med privat aktör får brukarna inte längre välja utförare av hemtjänst

Arkivbild

Förslaget om att avveckla tillämpningen av LOV, lagen om valfrihet inom hemtjänsten, lämnades av socialnämnden i slutet av januari månad. Ett oenigt arbetsutskott i kommunstyrelsen samt kommunstyrelsen lämnade det vidare till kommunfullmäktige i mars månad. Under detta sammanträde fanns två tjänstepersoner med från socialförvaltningen och föredrog förslaget. En minoritetsåterremiss blev resultatet då underlaget inte var berett tillräckligt, tyckte oppositionen. 

Tillbaka till kommunstyrelsen där majoriteten lade till visningsdokumentet som socialförvaltningen informerade om under mars månads kommunfullmäktige. Oppositionen tyckte att det var ett märkligt hanterat ärende, då det inte var berett som det brukar och anmälde gärningen till förvaltningsrätten förra veckan. Förvaltningsrättten tog inte upp ärendet och kommunstyrelsen hade därmed gjort rätt enligt kommunallagen. 

Under gårdagskvällens sammanträde skulle frågan därmed avgöras, avveckla lagen om valfrihet eller inte. 

När timman var sent slagen under måndagskvällen, chokladbit delades ut till alla för att hålla både humör och hjärna på topp, startades debatten i Skillingehus. 

Valfrihet avvecklades när majoriteten, S och M, yrkade bifall

– Vi har kompletterat med socialförvaltningens information. Jag yrkar bifall till förslaget, säger Ann-Katrin Löfstedt (M). 

Ulf Abrahamsson (C);
– Jag tittar på dig Gert. Jag bad att vi skulle återremittera ärendet. Du sa att vi skulle vända ärendet. Förvaltningsrätten sa att de tar inte upp ärendet och sa att du hade rätt Gert. 

Ewa Magnusson (L);
– Jag hävdar fortfarande att vi inte har tillräckligt med information att ta beslut här i kväll. Jag vidhåller detta. Vi har fortfarande inte fått någon ny information. 

Jan-Erik Aronsson (SD);
– SD yrkar avslag på kommunstyrelsens förslag. 

Gert Jonsson (M);
– Jag ska inte förlänga debatten. Vi har hållit ett hyfsat tonläge och det ska återremissas i varje fall. Jag tycker att den här har hanterats rätt länge, närmare bestämt fyra månader. I nämnden hade det kanske varit läge att bereda det bättre. Avslag hos KD i kommunstyrelsens arbetsutskott. C säger att man ska återkomma. Där hade det också varit rimligt. I kommunstyrelsen säger man likadant. Nu säger man det i kommunfullmäktige. Jag har respekt att man vill ha mer information, men gör det i tidigt skede. Det finns ett förslag till beslut som vi yrkar bifall till. 

Olof Sjöholm (C);
– Jag tänker inte haka upp mig på formella bitar, det gör ni andra. Utan jag tänker redogöra för den ideologiska aspekten i frågan. Kvinnor kan inte. Är det så vi ska tolka S:s ställningstagande i den här frågan. Jag var delaktig i valarbetet och S var väldigt noga med att vi var noga med lokala näringsliv och företagare. Samma omsorg visas däremot inte när det gäller kommunala inköpta tjänster, just dessa tjänster som nu S fokuserar på att begränsa. M har traditionellt värnat om företagare. Det blir nu en besvikelse för era väljarna. 

Kenth Williamsson (S);
– Det var ett spännande inlägg. Vi vet att det här är en kvinnodominerad bransch och i kommunal verksamhet får de mycket bättre villkor. Åsyftar man det så är kvinnorna bättre avlönade i kommunal verksamhet. Vi vill att de äldre ska få så bra hemtjänst som möjligt. Det här ökar tryggheten och det tycker vi att vi ska ge våra äldre. I dag är det så de äldre träffar många som hjälper dem och det vill vi minska. 

Gert Jonsson (M);
– Vi har kommit fram till att LOV:en inte ska tillämpas längre. Socialnämnden har jag respekt för och ärendet är en begäran från socialnämnden och jag tycker att de resonerar klokt. 

Ewa Magnusson (L);
– Kenth du svarar att vi vill ha färre antal som kommer hem. Det är ju det som brukarna har valt. Det är viktigt för oss liberaler. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Ni har majoritet. Ingen har pratat med de som har privata utföraren. Svaret vi fick i fullmäktige, vi pratar inte med dem då de inte är våra brukare. På onsdag när ni sammanträder på socialnämnden, då kan ni ta upp vad det innebär för brukarna när de inte får välja vem som kommer hem till personen. Anki, du var tydlig förra fullmäktige. Du sa att det var en överenskommelse. Visst, gör det. Men gör det med värdighet. Avslag på kommunstyrelsens förslag. 

Ann-Katrin Löfstedt (M);
– Vi har inte pratat med brukarna. Jag tänker gå tillbaka till det jag pratade om förra gången. Jag är moderat och jag är för valfrihet som fungerar. Men vi kan inte ställa krav på denna utförare. Ska vi ha valfrihet ska privata utföraren göra det vår hemtjänst gör, delegering av mediciner, matleverans, nattinsatser och åker på trygghetslarm. 

Jan-Erik Svedberg (SD);
– Nu sa Anki här att om det privata bolaget har en brukare och det går ett larm så åker kommunen ut på det. Det gäller den kommunala hemtjänsten också att man får avbryta för att man fått ett larm. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Hur fungerar det, det är socialnämndens uppdrag. Om det inte fungerar bra säger man upp avtalet. Varför blandar man i det i LOV:en? Om ett halvår, så kommer det en entreprenör som ser Vaggeryds kommun. Vi har infört något som heter utmaningsrätt, det har vi inte fått någon än, men nu går det inte då vi har har tagit bort den möjligheten. LOV:en har inte med första ärendet att göra. I min värld. 

Niklas Nordqvist (KD);
– Vi yrkar avslag till kommunstyrelsens förslag. 

Inga fler talare på listan och kommunfullmäktiges ordförande undrar om mötet kunde bestämma enligt kommunstyrelsens förslag. Votering begärdes. 

Nej till förslaget om avveckling röstade KD, EMP, C, SD och L = 17 röster.
Ja röstade Klas Gustavsson (EMP), S, M och V = 23 röster.
Avstod att rösta gjorde Mats Elmgren (EMP).

Att tillämpa lagen om valfrihet (LOV) beslutades därmed att ej tillämpas och hemtjänsten går nu över i helt kommunal regi. Reservation gjordes från SD, L, KD, C.

Taggar

Dela


7 reaktioner på Tillämpning av valfrihet avskaffades

Avveckling av LOV:

Detta är en reform som funnits i x-antal år. Reformen finns i hela Sverige idag.
Den har ett unikt värde att kommuner kan både när det handlar om kompliment, kompetens med mera.

I olika områden, som förskoleverksamhet, olika förvaltning som exempelvis inom, barnomsorg där ett kooperativ, eller annan verksamhet inom området kan hjälpa, stötta och inte se kommun/ annan verksamhet som konkurrenter utan att man ser det som ”medborgarna själva får välja”.

Är medborgarna nöjda och att vi som kommun har olika aktörer, olika ingångar både i kommunal samt privata alternativ. Det gör att fler människor flyttar in i vår kommun. Fler invånare och fler arbetare gör också att fler arbetar och betalar skatt.

I denna aktuella fråga så är det ingen skillnad emot Jönköping och andra kommuner när det gäller den privata aktören.
Aktören har hand om brukarna: Dagtid, kvällstid, helger och likt Jönköping, Höglandet med flera har nattpatrull som kommer
till brukarna nattetid.
Så vår kommun är inte unik i att ha upphandlat på det viset.

Att LOV nu avvecklas är inte i tiden tyvärr.
Gå bakåt på denna front är inget som höjer kommunen tyvärr.
Då befolkningen blir äldre och äldre, samt bor hemma i hemmet längre.
När våra äldre bor längre hemma i sitt hem kommer insatserna att bli fler. Då kommer det att behövas otroligt många fler arbetare inom hemtjänsten.
Det är svårt redan nu, att anställa kompetent personal med rätt utbildning.
Fler och fler kommuner försöker bara inför denna sommaren locka med höjd lön etcetera
Hur kommer det då att bli när denna verksamhet då allt blir i kommunal regi? De anställda går redan på knäna i kommunens hemtjänst.
Är det då inte bättre att behålla LOV, se det som ett komplement, man hjälper varandra ser inte varandra som konkurrenter.
Utan ser det som hjälp och samarbete.

Då kommer vi att få en kommun som får äldre att kunna leva bo kvar i sitt hem längre.
För i dagsläget har kommunen byggt upp denna fina verksamhet Mejeriet i Skillingaryd.
Vi är först med att ha detta fina och härliga boende, byggnad.
Och framöver är det nästan akut säger prognosen upprätta fler x- antal Mejeriet. Då vår kommun har många äldre som blir äldre.
Att då avveckla LOV är beklagligt, då man istället kan arbeta tillsammans i de olika verksamheterna inom omsorg, etcetera,
Så tänk inte endast på pengar utan tänk på samarbete, kvalite och guldkant på tillvaron för alla våra äldre i vår fina kommun.
⭐🙏☘️🇸🇪

Att avveckla LOV – lagen om valfrihet inom hemtjänsten – har varit en våt dröm för Kenth Williamsson och S ända sedan det infördes. Som vanligt tar S mer hänsyn till de kommunanställda än till kommuninvånarna.

Fler bakåtsträvarförslag är på väg att genomföras. Så blir det tyvärr med politiker som fastnat i 1970-talets betongsocialism. M sitter stilla i båten och väntar på pensionen.

En skandal för våra gamla i kommunen. Och diktaturfarsoner. Vad blir det nästa gång? Skäms över att vara Vaggerydsbo.

En fråga till er partier som bara tänker mera, mera pengar och valfrihet utan förnuft: Den äldre som behöver hemhjälp både dagtid och kväll/ natt. Ska den behöva träffa två arbetsgivares personal på de olika dygnstiderna? För de privatföretaget i Vaggeryd jobbar inte på kvällar, nätter. Men vårdbehovet finns hela dygnet. Hur tänker ni om kommunens nattpatrull. Ska de komma hem till brukare som på dagtid har ett annat bolag som sköter vården och dagrapportering som inte finns. Hur väl rimmar det med att de ska vara så få personer som möjligt kring brukaren? Har ni någon sund tanke på arbetsmiljön för anställd personal? Bra att brukarna får en och samma utförare hela vårddygnet.

Peter. Ingen fara. Om du vill kalla god omtanke, omsorg för diktatur så får du väl göra det. Det är motsatsen till skandal att Vaggeryd kommun tar ansvar för sina äldre hela dygnet. Det privata bolaget valde bara godbitar och gav hembesök på dagtid, Inte på kvällar, nätter. Vårdbehov finns hela dygnet. Urinpåsen behöver bytas även på natten. Var du stolt över att bo i en kommun som tänker klokt hela dygnet.

Du måste ju vara riktigt inkompetent! Läs på avtalet som den privata utföraren har från kommunen där de enbart får utföra hemtjänst till en viss tid på dygnet. Det är inte de som bestämmer över vilka tider de får vara verksamma. De utgår från kundens önskemål och efter en viss tid är det den kommunla som måste ta över. Men personer som du, som inte har en riktig helhetsbild och propagerar sådana behöver vi!

Sant vad du skriver Peter. Dessutom är kommunens hemtjänst mera att likna vid ett arbetsmarknadsprojekt som inte verkar så seriöst med nya utförare hela tiden och dessutom ett smalt utbud av tjänster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *