Nyheter

Tillsammans för miljön vid Byarums kyrka

Nyheter Till helgen kan vi få inspireras till engagemang, hopp och framtidstro när vi under söndagseftermiddagen får möjlighet att lära oss mer om miljö och klimat.

– Det här med miljö och klimat är aktuellt för de flesta, både vad som händer i Sverige och runt om i världen med temperaturväxlingar och annat. Vad kan vi göra om vi hjälps åt? Vi får fokusera på vad var och en kan göra själv, säger Jörgen Bok präst i Byarums pastorat.

– Jag gav förlaget om att anordna detta i våras utifrån en nyskriven musikmässa som gjordes av kyrkomusiker i Jönköping som handlar om klimatet och skapelsen. Denna musikmässa har man möjlighet att närvara på efter evenemanget på kyrkogården. Men vi ville göra något mer runt detta så det har vuxit fram en hel del aktiviteter, berättar Håkan Sparf som är kyrkomusiker.

– Det blir klädbytardag, en solcelssexpert kommer att lära oss mer om solceller, vi får titta på kyrkogårdens miljöarbete. Växjö stifts klimatstrateg, Sara Nodmar  kommer hit och även Vaggeryds kommuns miljöstrateg Lina Larsson. Naturskyddsföreningen lär oss att bygga insektshotell, fortsätter Håkan.

– Vi kommer också att ha en liten pilgrimsvandring och det handlar mer om det inre klimatet. Detta är ju en pilgrimskyrka och även om kyrkogården är en sorgeplats kan den också vara en oas för människor, säger Mikael Svenningsson, kommunikatör i pastoratet.

– Vi kände att vi ville samla i hop oss runt de här frågorna och väcka ett intresse. Vi avslutar dagen med att fira mässa tillsammans som är själva finalen på dagen och den känns viktig för oss. Men det är också viktigt att mötas utanför kyrkan och få samtala och dela tankar och idéer, avslutar Camilla Olsson, barn- och ungdomsledare.

Jörgen Bok, Jesper Pettersson, Camilla Olsson, Mikael Svenningsson och Håkan Sparf från Byarums pastorat.  [1/2]

I planeringstagen inför helgens miljöevenemang.  [2/2]

Taggar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *