Nyheter

Tillstånd för hönor i tätort

Nyheter Som alla kanske redan vet krävs tillstånd från kommunen för att få ha hönor på sin villatomt om man bor i tätort. Nu har ett medborgarförslag om just detta anlänt till kommunfullmäktige

Ett medborgarförslag från Vaggeryd har inkommit till kommunen angående att det inte ska behövas tillstånd för att inneha höns på sin villatomt om man bor i tätort.

Dörte Schuldt jobbar som handläggare på Miljö- och byggförvaltningen i Vaggeryds kommun och hon har svar på redaktionens frågor.

– Det handlar om våra lokala föreskrifter om att skydda människans hälsa och miljö. De är antagna av kommunfullmäktige för fyra år sedan. Det krävs tillstånd om man vill ha djur, ej ”vanliga” tam- eller husdjur, inom detaljplanerat området, säger Dörte.

Om man nu som kommunbor är intresserad av att skaffa hönor, grisar, får, getter, ormar eller kor gäller att man införskaffar tillstånd från grannarna, informerar i ansökan hur man ska hantera gödseln exempelvis. Det tar två timmar att handlägga en ansökan och kostnaden blir ungefär 1 700 kronor.

– Det är max tio tillstånd vi har här i vår kommun, så det är inte många. Däremot kan nämnas om man har detta helt tillståndslöst, att man som ägare ändå måste prata med grannar och fundera ut hur man hanterar gödslen och framför allt lukten och råttorna som säkert söker sig till tomten, avslutar Dörte.

Medborgarförslaget lämnades till miljö- och byggnadsförvaltningen för fortsatt handläggning.

Ska höns även få vara i tätort?

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *