Nyheter

Timbersport visade talang på Elmia Wood

Nyheter Under mässdagarna har Timbersport, nordiska mästarna och landslaget visat talang vid stora scenen inne på mässområdet utanför Bratteborg

Edvin Karlsson berättar om sin karriär.  [1/16]

Emil Hansson berättar om sitt utövande.  [2/16]

Ferry Svan berättar om sin karriär inom sporten och det kommande världsmästerskapet i Partille.  [3/16]

Ferry Svan gör sig redo.  [4/16]

Ferry Svan hugger för kung och fosterland.  [5/16]

Ferry Svan hugger för kung och fosterland.  [6/16]

Flisorna flyger när Pontus Skye laddar på!  [7/16]

Flisorna flyger när Pontus Skye laddar på!  [8/16]

Edvin Karlsson ger allt.  [9/16]

Edvin Karlsson hugger så fliserna flyger!  [10/16]

Edvin Karlsson hugger så fliserna flyger!  [11/16]

Ferry Svan gör sig redo.  [12/16]

Ferry fintrimmar motorsågen.  [13/16]

Ferry kapar stocken och flisorna flyger hejvilt!  [14/16]

Ferry kapar stocken och flisorna flyger hejvilt!  [15/16]

Ferry kapar stocken och flisorna flyger hejvilt!  [16/16]

I höst avgörs VM i Timbersports i Göteborg. Under Elmia Wood visade talangerna Edvin, Ferry, Emil och Pontus styrka i extremsporten. 

Timbersport är en extremsport där man tävlar i sex olika grenar, tre med yxa och två med motorsåg, samt en gren som utförs med en två meter lång handsåg. Grenarna utförs på snabbast möjliga tid. Sporten kom till Europa 2001 men startade i USA redan 1985. Man har sett rötter så långt tillbaka som till mitten av 1800-talet, då främst i Nya Zeeland och Australien. Grenarna simulerar fällning av träd, eller kapning av ett redan fällt träd och atleterna visar prov på styrka, mod, teknik och uthållighet. 

Under torsdagens mässdag fanns Emil, Ferry, Pontus och Edvin på plats för att mäta sig emot varandra. 21-årige Emil Hansson är trea i junior-VM och målet är att representera Sverige under kommande VM i Göteborg. Edvin Karlsson, som också är med i juniorlandslaget, säger till mässbesökarna under torsdagen att ”Vi sätter Sverige på kartan” med tanke på Sverige har många tävlande. Ferry, som har en känd pappa Gunde, har tävlat i seniorklassen i några år och han tränar också inför VM i Göteborg. 

– Man tävlar i sex grenar och man orkar inte vara på hugget under hela dagen, utan man måste hålla en jämn takt under samtliga grenar. Då är man en vinnare, berättar Ferry Svan innan eftermiddagsuppvisningen började. 

Två rejäla träd, som är 32 centimeter i diameter ska huggas itu med en yxa. Duellanterna ställer sig på trädet och inväntar startskottet, som är detsamma oavsett var i världen man tävlar, som löd ”Stand to your timber… go!”

Ferry Svan förlorade med någon sekund mot duellanten och säger att han hade en kvist i träet och får motkommentaren från andra sidan: ”det var jag som hade kvistar”. 

Text och film: Sara Mejving
Bilder: David Alin

Taggar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *