Nyheter

Tina är vår nya samordnare i beredskap

Nyheter Titeln som Vaggeryds kommuns beredskaps- och säkerhetssamordnare har Tina Petersson från Norrahammar haft sedan någon vecka tillbaka. Vi har träffat kommunikatören som tidigare har jobbat i grannkommunen. 

Tina Petersson är vår nya beredskapssamordnare

När vi anländer till räddningsstationen i Vaggeryd möter Tina Petersson upp, det bjuds på kaffe och vi tar plats i personalrummet. Vi undrar förstås vad Tina har för bakgrund…

– Jag bor i Norrahammar och jag började inom räddningstjänsten i Jönköpings kommun som kommunikatör. Det handlade om extern och intern kommunikation och eftersom jag var först på den posten byggde jag upp min egna tjänst inom räddningstjänsten. Jag jobbade även som trygghetssamordnare. Kommunen gjorde senare en förändring och jag blev kommunikationsstrateg och allt samlades centralt i kommunhuset. Där var jag arbetsledare några år och senare bildades den kommunikationsenheten som jag varit chef för de senaste 4,5 åren. Det är en del av kommunikationsavdelningen i Jönköpings kommun.

Vad lockade Tina till Vaggeryds kommun?
– Det stod i annonsen att tjänsten gällde verksamhetsutvecklare, beredskap och säkerhet. Jag drivs av utveckling: både att utveckla mig själv, utveckla verksamheter och att få utmanas. Jag har jobbat med säkerhet och beredskap tidigare och att själv få ansvara för frågorna och driva utvecklingen inom området föll jag för. Det lät spännande och jag känner några personer i kommunen. Alla pratar gott om kommunen att det är en bra arbetsgivare. I och med att jag har jobbat i Jönköpings kommun hela tiden, så har tanken slagit mig hur det är att jobba i en mindre kommun. Här är allt ”lite närmare”-känslan mer påtaglig och det är en väldigt stor skillnad. Jag tycker att ordet närmare är ett bra ord som symboliserar olikheterna mellan kommunerna. Sagt och gjort, jag ansökte, de fattade tycke för mig och jag har varit på plats sedan 21 mars, berättar Tina.

Hur ser en arbetsdag ut?
– Jag jobbar framför allt med krisberedskap men också med civilt försvar, som är en del av landets totalförsvar. Det är den stora delen av tjänsten. På mitt bord ligger också brottsförebyggande frågor och kommunens interna skydd. Det är ett stort område, men tyngdpunkten ligger på krisberedskap. Varje verksamhet i kommunen ska ha en plan B för sin verksamhet och det är oavsett störning. Man behöver veta vad man gör om det inte kommer vatten ur kranen exempelvis. Jag finns för stöd till varje verksamhet och kan bara säga att jag har ett väldigt spännande jobb. 

Krisberedskap, vad är det som ska finnas hemma om krisen kommer?
– Nationellt har man tagit fram mycket information. Det handlar om att man tänker igenom om jag inte kan åka till min affär och handla på en vecka, vad är det jag behöver? Om elen försvinner, vad händer då? Oavsett var man bor och hur man gör behöver man fundera på sina förutsättningar. Bor på man på 20 kvadratmeter och inte har några förrådsutrymme, vad är det minsta jag behöver göra? Det kanske är att man hela tiden ser till att man har en extra av allt, till det man måste ha, i vardagsskafferiet. 

– Man kan fundera över sitt vardagsbeteende och kanske inte köra tills bränslelampan lyser i bilen. Bara man gör något så har man börjat och sedan kan man fylla på efterhand. Egentligen säger myndigheten för samhällsskydd och beredskap att man ska klara sig en vecka, och det är grunden.  

Vad ser du fram emot mest här som ny beredskaps- och säkerhetssamordnare?
– Just nu har det varit mycket att läsa sig in i, men att få komma i gång ordentligt och lära känna alla som jag ska jobba tillsammans med och få utveckla de här viktiga frågorna. Det här kommer att bli roligt och mycket spännande. Varje kommun har krav på sig att jobba med beredskapsfrågor och vi har ett mycket gott samarbete med övriga länet. Det är väldigt nära till mina kollegor i länet. Jag har bara varit här i några veckor men redan har jag träffat på många kompetenta och trevliga arbetskamrater. Det är mycket nytt att sätta sig in i och min profession har jag nytta av, avrundar Tina Petersson som är ny beredskaps- och säkerhetssamordnare i Vaggeryds kommun. 

Tidigare kommunikatör i grannkommun och nu ny på tjänsten i Vaggeryds kommun

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *