Nyheter

Tingsrätten har avgjort tvist i älgskötselområde

Tingsrätten har avgjort tvist i älgskötselområde

Nyheter Det har under en tid förekommit oenighet mellan ett älgskötselområde och ett jaktlag.

Arkivbild

Det är ett i älgskötselområde i vår del av länet som man har haft en tvist där man velat utesluta ett av jaktlagen från det aktuella älgskötselområdet. Frågan om uteslutning hanterades på den ideella föreningens årsmöte och tvisten gäller om årsmötet genomförts stadgeenligt. Jaktlaget hävdar ett kallelse och dagordning i skickats ut i rätt tidpunkt något som älgskötselområdet bestrider.

Företrädaren för jaktlaget menar att tingsrätten ska upphäva beslutet om uteslutning med hänvisning till att det enbart skulle vara Länsstyrelsen som kan fatta ett sådant beslut. Älgskötselområdet å sin sida menar att uteslutningen ska stå fast eftersom årsmötet genomförts enligt gällande regler och att de dessutom informerat om uteslutningsförslaget innan årsmötet.

Arkivbild

Efter den oenighet som uppstått bland medlemmarna i föreningen har beslut fattats på årsmötet om uteslutning jaktlaget. Det ligger i sakens natur att föreningen fattar ett dylikt beslut, skriver tingsrätten. Beslutet om uteslutning är, enligt tingsrättens uppfattning, en sådan förändring som ska anmälas till länsstyrelsen. Älgskötselområde har lämnat in en ansökan om ny registrering av området med anledning av det uteslutna jaktlaget. Någon ny registrering har inte skett. Enligt tingsrättens bedömning har förfarandet skett på ett sätt som är förenligt med bestämmelserna i jaktlagen och Naturvårdsverkets föreskrifter.

Grund för att häva älgskötselområdets beslut om att utesluta jaktlaget föreligger därmed inte enligt Tingsrätten.

Jaktlaget får inget gehör hos Tingsrätten och ska betala sina egna rättegångskostnader.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *