Nyheter

Tioårsjubileum för Miia på Fenix

Nyheter I lilla aulan på Fenix var det spelberoende och koll på pengar i fokus när treornas elever i samhäll och ekonomi fick en föreläsning av Miia. Just i dag är det exakt tio år sedan Miia hade första lektionen och även i dag finns spelberoende, inkasso, betalningsanmärkning och utmätning med på schemat

Har du koll på pengarna?   [1/6]

Miia förbereder vinstbordet till Fenixeleverna  [2/6]

Fanny och Leila hade koll på pengar  [3/6]

  [4/6]

Gunnar tog hem två biobiljetter  [5/6]

  [6/6]

Föreläsningen besöktes också, förutom lärare och handledare för de två klasserna, Carina Leander från arbetsmarknadsenheten och tidigare förvaltningschef Annika Åberg. Inför de 40-talet elever visade Miia en film om spelberoende, där en fotbollspelare berättar om hur hans beroende varit:

– Det enda du tänker på är spel. Konstant. Man sitter bara vid datorn och spelar, man tappar empati för folk. Hela dagarna går man runt och tänker på spel, spel, spel, säger fotbollsspelaren Nordin Gerzic på filmen som spelades upp. Nordin såg alla sina chanser att få spela. Under det här beroendet tappade han empati för allt. ”Jag kunde spela bort 150 000 till 200 000 kronor om dagen… Jag lånade av kompisar, banklån med mera…”

När filmen var över ställer Miia frågorna och förklarar för eleverna:

Vad betyder det att man har ett spelproblem?
– Man kan inte kontrollera sitt spelande och det leder till negativa konsekvenser. 

Vem blir spelberoende?
— Dolt problem som varken syns eller luktar. 

Tecken att vara i riskzonen?
– Att man ständigt tänker på spel, man jagar förluster. Ofta är det så att någon börjar spela så säger man till den att sluta, men då ska man bara vinna tillbaka det man förlorat. Man ljuger och går undan, så att man kan få tid över till att spela. 

Kan man bli beroende på tv- och dataspel?
– Ja, det kan man. Det är många i Sverige som lider av spelmissbruk. Det är en impulsstörning. Oftast tas det upp som en lättvindig sak. Oftast drabbas man av depressioner och ångest. 

Vad kan det bli för konsekvenser om man spelar för mycket?
– Ungefär samma sak som man har amfetaminmissbruk. Det leder till skulder och man kan inte betala sina räkningar. Man begår brott för att fortsätta spela. 

Läraren för samhällsprogrammet, Raymond Johansson, flikar in: 

– 70 procent av svenskar spelar någon gång per år. Rätt stöd hjälper och när det är dåliga ekonomiska tider ökar spelmissbruket och man spelar i hemlighet.

Miia går igenom lite grovt hur mycket det kostar att utrusta sin första lägenhet innan Amanda och Axel delade ut lappar till klasskompisarna. Eleverna skulle förklara vad förfallodag, påminnelse, dröjsmålsränta, inkasso, betalningsföreläggande, invändning och utslag, betalningsanmärkning, utmätning, förbehållsbelopp betyder. 

– Eftersom jag har tioårsjubileum i dag kommer jag vara extra generös med vinster, kommenterar Miia.

Efter att eleverna rättat varandras lappar står det klart att Gunnar fick ta emot första priset, två biobiljetter, för sina 6,5 rätt tätt följt av Leila och Fanny med 6 rätt vardera och därefter Malte, Cornelia, Hilda, Kevin och Filippa som svarade rätt på fem frågor. 

Efter prisutdelningen konstaterar Raymond Pettersson: 

– Det här är viktig information och alla kan trilla dit. Det är lite sämre tider, man har svårt att få det gå ihop, man försöker att lösa det på ett tillfälligt sätt. Om det är en kompis som har problem så ska man erbjuda hjälp. Det finns alltid en väg tillbaka. Viktig information om att hålla koll på pengar. 

Carina Leander från arbetsmarknadsenheten och jobbar med ekonomi, budget, administration har Miia jobbat ihop med en del, Carina tycker till om föreläsningen: 

– Tycker den är bra, viktigt att informera om att ungdomarna i dag har det ganska bra, låga räntor med mera, men det kommer att ändras. Man är van att kunna använda vissa varumärken på kläder. Den möjligheten kanske inte finns framöver. Jag tror att spel lockar, någon vinner, man är fast. Förr fick man gå till butiken och spela. I dag finns allt på internet och är väldigt lättillgängligt. 

Raymond fortsätter: 

– Mer och mer riskabelt idag. Merparten av vuxna hänger på nätet, spel utan pengar, spel med lite pengar och stegvis avtrubbad med en större insats pengar, man förlorar uppfattningen och man ser inte pengarna. Efter lyxfällan programmet kommer det reklam om spel…

Annika Åberg, tidigare förvaltningschef på socialkontoret i kommunen, flikar in: 

– Det här är jätteviktigt vardagskunskap kring skulder och pengar. Vad händer om man inte har pengar att betala med. Om spelberoende kom en ny lagstiftning för några år sedan som ligger under socialtjänstens ansvar i dag. Man poängterade förebyggande arbete och det gäller att börja informera tidigt. Man pratade om skuld och skam i filmerna. Man skäms. När jag började jobba inom socialförvaltningen var det enarmade banditen som gällde i spelform, idag är allt spel tillgängligt på internet. Det finns alltid en andel som inte klarar av sitt spel. 

Miia Anserén summerar sin dag och sina tio år som föreläsare för ”Koll på pengar”; 

– Nu har jag föreläst 72 enskilda gånger på Fenix. Tidigare var det för samtliga ettor och treor här på Fenix, nu är det bara treorna i samhälls- och ekonomiprogrammet. Eleverna känner igen mig och kommer fram, hälsar och kanske frågar någonting som har med pengar att göra, det känns jättebra, summerar Miia som gjort ett avtryck hos Fenixeleverna i tio år. 

Carina Leander, Miia Anserén, Annika Åberg och Raymond Johansson fanns med under tioårsjubileum för "Koll på pengar" vid Fenix Kunskapscenter i Vaggeryd

Frågor och svar som fanns med under ”Koll på pengar”-föreläsningen: 

Förfallodag: Det datum som skulden senast skulle vara betald.
Påminnelse: Betalar man inte skulden tillkommer en påminnelseavgift.
Dröjsmålsränta: Betalar man fortfarande inte skulden börjar en dröjsmålsränta ticka på…
Inkasso: Betalar man fortfarande inte skulden skickar fordringsägaren, eller ett anlitat ombud, ett inkassokrav till den skyldige.
Betalningsföreläggande: Betalar man inte nu heller ansöker fordringsägare, eller inkassoföretaget, om ett betalningsföreläggande hos kronofogden. Kronofogden är beväpnad med blåslampa…
Invändning: En invändning på kravet kan göras, då man kan skriva ett brev till den som ställer krav.
Utslag: Är samma som en dom hos kronofogden.
Betalningsanmärkning: Leder det fram till en dom hos kronofogden förs det in i databas som i sin tur leder fram till att det blir en betalningsanmärkning.
Utmätning: När det finns kvar en skuld som inte är betald kan fordringsägare begära att kronofogden ska göra en utmaning vilket innebär att man driver in saker eller pengar.
Förbehållsbelopp: Det belopp som kronofogden kommer fram till behövs till uppehåll hos den personen som har utmätning. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *