Nyheter

Tjädertupp bevakar byn

Nyheter I artportalen har en observation inlämnats om en tjädertupp på Kinnarps parkering i Skillingaryd. Hans Boberg berättar om "ståtliga herren i byn"

En vacker tjädertupp observerades under gårdagen vid Götaströms industriområde, närmare bestämt på personalparkeringen vid Kinnarps. Vi ringde upp Hans Boberg, från Vaggeryd, som registrerade observationen i artportalen. 

Är tuppen arg?

– Nja, han gjorde inga attacker mot mig. Tuppen stod på cykelvägen intill parkeringen. Han for iväg mot bäcken som rinner strax söder om parkeringen. Han var en ståtlig herre. Det händer ibland att vissa tuppar har någon form av bokstavskombination och kan bli arga, speciellt under spelperioden i april. Men det är inte farligt att se dem på avstånd. 

– Tuppen har observerats ett tag, i december var han på andra sidan lokalvägen, intill macken och Hällstorps bil. Så han är inte skygg för människor. Men respekt ska man ändå ha för tjädertuppar. 

– Tjädrar trivs i tallmomark och på vintern lever de på tallbarr, de behöver grus till matsmältningen, därför kan vi se dem på på vägarna som är grusade. Tjädertupparnas spelperiod är i april månad och fram till björklöven är stora som musöron, det är en gammal skröna, men stämmer bra in. 

– I området Nyholm – Bondstorp finns väldigt många tjädrar och spelplatser är oftast på steniga partier i tallskog där flera tuppar samlas under spelperioden, berättar Hans Boberg från Vaggeryd.

På wikipedia hittar vi följande information: Tjäder benämns även som Tetrao urogallus och är en skogsfågel i familjen fasanfåglar. Den förekommer i öppna skogar i norra och mellersta Europa samt i norra Asien. Tjädertuppen är betydligt större än tjäderhönan. Tjädrarnas föda utgörs av diverse växtdelar, som knoppar, späda blad, säd, frön och bär men den äter också insekter, larver och maskar. Under vintern utgör tallbarr den huvudsakliga födan.Tidigt på våren, ibland redan i mars men vanligen i början av april så samlas tjädertupparna till sin lek för att spela. Honorna komma till leken först efter mitten av april. Spelen börjar tidigt på morgon, oftast 3-4 tiden och i maj redan vid 2-tiden på natten. Tupparna utkämpar heta strider, om honorna, och de äldre försöker mota bort de yngre tupparna. Efter soluppgången spelar tuppen också från träd vilket avslutar den dagens lek. Under spelet bär tuppen stjärten i solfjärderlikt utspärrad och släpar vingarna i marken. Tjäderhönan lägger knappt ett tiotal ägg på marken i enkel fördjupning omkring maj månad och efter tre veckors ruvning kläcks äggen och ungarna är väldigt känsliga för köld och väta. Vädret under den första delen av juni månad har därför stor betydelse för tillgången på ungtjäder under året. I Sverige och Norge är tjädern ett uppskattat jaktbyte och räknas som ”storviltet” bland fåglarna. I Sverige jagas tjädern främst i norra och mellersta delen av landet men även i Västergötland och Småland, där den förekommer i jaktbara beståndet. 

Hans Boberg observerade tjädertuppen.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Tjädertupp bevakar byn

Jag mötte den på cykelbanan vid Kinnarps parkering för någon vecka sedan. Den flyttade sig inte märkbart för varken mig eller min hund när vi gick förbi. Den sträckte på sin hals och inspekterade oss grundligt när vi passerade. Riktigt stor och ståtlig 😁

På postrundan kom en spelgalen tupp som hackade på bilen så att det blev märken
Tuppen höll på någon vecka – sedan som vanligt igen
Det kom igen varje år

Jag har sett den på andra sidan vägen vid Uppåkra för en månad sedan. Vår dotter såg den någon vecka dessförinnan vid Qstars mack. Den är vacker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *