Nyheter

Tjänstemän föreslår nedläggning av Åkers skola

Nyheter Efter lunch sammanträder politikerna i barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott. Tjänstemännen på förvaltningen föreslår en nedläggning av landsbygdskolan och förskolan i Åker.

Arkivbild Åkers skola

Förslaget till beslut som utskottet ska behandla i dag gäller nedläggning av skolan i Åker inför vårterminen nästa år och förskolan i Åker inför höstterminen 2023. 

Förvaltningen fick tidigare i uppdrag av barn- och utbildningsnämnden att genomföra en utredning av Åkers och Klevshults skolområde då elevantalet har sjunkit och föräldrarna väljer annan skola. Sedan tidigare finns ett beslut att ”pausa” intagningen till skolan. 

Utredningen som förvaltningen har gjort är över 20 sidor och under sammanfattningen går det att läsa följande:

Denna utredning visar, liksom tidigare undersökningar samt signaler från föräldrar, personal och förvaltning, att de små enheterna är mycket sårbara vid vakanser och personalfrånvaro. För att på något sätt minska sårbarheten vid enheten bör en liten enhet utöver själva undervisningen, förstärkas med en lärarassistent som kan ta hand om flera olika uppgifter inom både fritidshem och skola. Skolverket beskriver på sin webbplats hur en huvudman kan avlasta lärare med lärarassistenter och andra kompetenser. Förvaltningens bedömning är att lärarassistenter bör anställas i Klevshult, Bondstorp samt Svenarum för att minska dessa orters sårbarhet. Den årliga kostnaden uppskattas till cirka 1 500 tusen kronor (2,5-3,0 tjänster). Utifrån den stora skillnaden i personaltäthet som belyses i utredningen kan inte nämnden utifrån ett likvärdighetsperspektiv prioritera dessa tjänster framför förstärkningar i tätorterna. En lämplig väg för nämnden att finansiera satsningen på lärarassistenter kan vara att skifta sin prioritering från ”avgiftsfri juli” till en ”förstärkning av små enheter”. Satsning på avgiftsfri juli inom förskola och frittidshem motsvarar cirka 1,1 miljoner kronor vilket kan användas till kostnader för de tre lärarassistenterna i Bondstorp, Klevshult och Svenarum.

Utredningen pekar fortsatt på att elevunderlaget för Åkers skola är för lågt under överskådlig tid varför det beslut som nämnden fattade om att pausa placeringen av förskoleklass bör omvandlas till en nedläggning. Även förskolan i Åker kommer kommande år att ha så få barn att en fortsatt verksamhet inte är möjlig. Kostnaden att driva Åkers förskola kommer med endast 5-8 barn bli alldeles för hög efter att kostnader för lokaler och framförallt skolmåltid lyfts in. Utöver detta kan förvaltningen inte se att utbildningens syfte om social utveckling och allsidiga kontakter kan nås med endast 1-2 barn per årskull.

En nedläggning av Åkers förskola och skola kommer sannolikt att gynna Klevshult då Klevshult får ett större naturligt upptagningsområde och kommer då mer mitt i sitt naturliga skolområde. Utredningen visar att Åkers skola och förskola idag ligger på fel plats relativt där invånarna bor och åker till sina arbeten. Utöver detta visar utredningen att Klevshult och Åker ligger så nära varandra att skolornas naturliga upptagningsområden överlappar vilket är negativt för båda skolorna och förskolorna.

För att ha en skola i Åkers upptagningsområde med ett stabilare elevunderlag kan en ny förskola och skola etableras i den norra delen Åkers delområde (exempelvis Ljungberg). Innan ett sådant intitiativ tas bör en grundlig undersökning göras för att fånga upp vårdnadshavarnas och medborgarnas faktiska intresse av en förskola och skola i området. En sådan undersökning bör initieras av kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige”.

Taggar

Dela


5 reaktioner på Tjänstemän föreslår nedläggning av Åkers skola

Skrev inte liberalerna en insändare om att skolan i Åker borde läggas ner för att underhållet inte hade skötts av femklövern? Nu hittar man på annat istället. Sköter man inte en förskola blir den inte attraktiv för varken barn eller lärare.

Äntligen så kan man stänga något och det håller inte att driva en skolverksamhet på så lite underlag.
Bra förslag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *