Nyheter

Tjejerna satsar på årets skärbräda

Nyheter De unga entreprenörer, Ebba, Emilia och Ellen på Fenix startade företaget med kommunkonturskärbrädan och ortsnamnet som kan bli årets julklapp i bygden

Företaget heter Board Of Place UF

Ebba Almfors från Bondstorp och Ellen Gustavsson från Ekhult är de två tjejerna som går på tekniska programmets tredje år. Emilia Lindström, Bondstorp, går sista året på ekonomiska programmet och är den i sällskapet som håller i plånboken. Nu har tjejtrion startat UF-företag på Fenix i Vaggeryd.

Obligatoriskt är det att starta ett UF-företag under sista året på Fenix och vi har träffat de tre tjejerna som alla börjar på bokstaven E och satsar på sin unika skärbräda.

– Man bör vara från olika klasser och max fem och minst två personer, börjar Ebba Almfors berätta när vi träffar trion på Fenix.

– Vi tyckte att vi tre passade bra ihop och vi kompletterar varandra bra, så det blev så här, menar Ellen Gustavsson från Ekhult.

– Vi har tagit fram en skärbräda med konturer av kommunen. Längst ner till höger står var man bor någonstans. Det var svårt att komma på något som ingen annan har, men många UF-företag har gjort något om kommunen. Hur vi kom in på just skärbräda vet vi inte. Min morfar har gjort den här och sen kommer en granne till mig att hjälpa oss att ta fram fler skärbrädor, säger Ebba och visar en prototyp av deras skärbräda och de riktiga ska vara klara om en vecka.

Brädan från Bondstorp och gravyren från Jönköping. Det ekonomiska håller Emilia i och Ellen är säljaren i teamet. Arbetsledare och vd är Ebba, som ska se till att ”allt flyter på.”

– Vi har tänkt att marknadsföra skärbrädan på olika sociala medier, vi kommer att vara på marknader, UF-mässor samt en del i butiker i kommunen, berättar Ellen.

– En budget och marknadsplan är gjord. När intäkter och utgifter kommer så ska jag sköta bokföringen. När man förstår hur allt fungerar blir det här jättebra och fantastiskt kul när det är på riktigt, menar Emilia.

Planen är att sälja 50 – 100 skärbrädor och trion planerar även att kunna sälja till de som bor utanför kommunens gränser. Ekonomiansvariga Emilia berättar att besök på banken ska göras måndagen efter höstlovet då de ska öppna ett bankkonto, där de även säljer riskkapital i olika valörer som privatpersoner kan satsa så tjejerna kan starta.

– Vi tror att det här kan vara en bra julklapp för företagets anställda, tipsar Ellen om samtidigt som hon nämner att ”starta-eget-lektionen” är fritt under eget ansvar och att man får lära sig många nya saker.

Skärbrädan kommer att kunna säljas fram till maj månad och möjligen blir Ellen, Emilia och Ebba årets säljare eller företagare inom UF, som står för Ung Företagsamhet. Tjejtrions företag är ett av tio som nu bildats på Fenix i Vaggeryd och vem vet…. trion kanske kommer bli egna företagare framöver.

Fotnot; I Jönköping kan man som UF-företagare ställa ut på ”Entreprenörskap på riktigt 2020” i februari. I samband med mässan avgörs ett antal tävlingar som UF-företag kan delta i, med möjlighet att ta sig till SM i Ung Företagsamhet, där bland annat årets UF-företag utses, samt ”Årets vara”, ”Årets tjänst”, Årets Innovation”, ”Årets säljare”, ”Årets Samhällsentreprenör”, ”Årets Hantverkare” samt ”Årets Hållbara UF-företag”.

Tre unga entreprenörer. Från vänster; Ekonomiansvariga Emilia Lindström, säljaren Ellen Gustavsson och vd;n Ebba Almfors

Taggar

Dela


3 reaktioner på Tjejerna satsar på årets skärbräda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *