Nyheter

Tofteryd-Hagshult Hembygdsförening och Joel Anderssons filmer

Nyheter I början av 2024 lämnade Tofteryd-Hagshult Hembygdsförening i samarbete med Östbo Historiska Sällskap en ansökan till Riksantikvarieämbetet. En ansökan om att digitalisera Joel Anderssons 16-millimetersfilmer. Nu med nyare teknik och så kallad HD-skanning som ger en bättre bildkvalité  och efter detta ett redigeringsarbete  som gör filmen stabilare och snyggare då en stor del av skavankerna fixas till. Den 23 maj fick vi ett positivt besked på vår ansökan i sin helhet.

Joel Andersson, en av grundarna till Tofteryd-Hagshult Hembygdsförening och dess sekreterare under hela 60 år! Joel köpte på 30-talet en filmkamera av Kodaks då helt nyutvecklade 16-millimetersformat, och resultatet blev till de 26 stycken filmrullarna på cirka 15 minuter per rulle som ligger i våra arkiv.

Dessa filmer har visats många många gånger på olika möten, men utrustningen för att visa dem är densamma och inte precis enkel att hantera, filmerna är spröda och går lätt av. Nu är själva idén att kunna tillgängliggöra alla våra 1 filmer för allmän beskådan, och efter detta fortsätta inventera alla rullar av modell super 8 att och förhoppningsvis digitalisera även dessa.

En av filmerna – nummer  7 – har vi tjuvstartat med, den har redan visats vid olika tillfällen och ligger också för beskådning på Tofteryd-Hagshults hemsida sedan en tid.

Klicka på länken här så hamnar ni på filmen Joel Anderssons film nummer 7 (länk)

Nu startar vi igång projektet och skickar resterande 25 filmer för HD scanning, därefter kommer jobbet att titta igenom, sätta manus, text till bilderna och lämna vidare till redigeraren.

Någon gång till senhösten bör vi kunna släppa ut den första av dem.

Hälsningar
Tofteryd-Hagshult Hembygdsförening
Östbo Historiska Sällskap

Taggar

Dela


4 reaktioner på Tofteryd-Hagshult Hembygdsförening och Joel Anderssons filmer

Så roligt att få se denna film. Att bevara dessa filmer för framtiden är verkligen viktigt. Vi ser fram emot att ta del av flera.

Så roligt att se…det ser likadant ut idag på Klockaregården!/ Björn och Hanna

Välkommen Elin om du vill se mer av vad Joel samlade ihop och skrev ned under sina 60 år som föreningens sekreterare

Hälsningar
Tofteryd Hagshult Hembygdsförening
Ken Frick

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *