Nyheter

Tofteryd och Rastad kan få kommunalt vatten och avlopp

Nyheter Miljö- och byggnämnden har skickat en förfrågan till Länsstyrelsen angående behov av en samlad lösning när det gäller vatten- och avloppsanordningar i Rastad Stygby och i Tofteryd. Nu har remissen kommit till kommunstyrelsens arbetsutskott där politikerna funderar på kommande vatten- och avloppsplan

Arkivfoto från kommunal vattenledning

Vatten- och avloppsplanen ska säkerhetställas enligt lag och miljö- och byggnämnden har skickat frågan vidare till Länsstyrelsen som ska utreda om det är kommunens skyldighet att tillhandahålla allmänna vattentjänster…

– Vi ska lämna ett yttrande till Länsstyrelsen. Vi har tidigare haft med det här i spekulationer att Rastad fritidsområde är hårt belastat och många hus saknar ett bra avlopp. Linnesjön är också hårt belastade, både av Tallnäs och Tofthagaskolan bland annat. Men hur mycket orkar vi med att bygga ut? Vi ska se efter en långsiktig plan och vi får prioritera detta. Båda byarna kan ingå i en framtida VA-plan. Vi har en belastning på kväve och fosfor och det fylls på hela vägen ut till havet från Lagan. Ska man lösa ett området och bygga en egen anläggning eller ett kommunalt vatten- och avlopp som går till vårt reningsverk. Det är frågan. Vi funderare på det här och planerar framtida försörjningen till båda platserna, säger Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.

Taggar

Dela


4 reaktioner på Tofteryd och Rastad kan få kommunalt vatten och avlopp

Göran, Tillståndet för cykelvägen inbegriper tillstånd för ledningar och har funnits med i planen. Redan när den förra översiktsplanen antogs så pekades norra Linnesjön ut som område för kommande kommunalt VA.
Erik, även tätbebyggd landsbygd har behov av kommunalt VA framförallt när det finns vattenresurser att skydda som Fängen-Sandsjön och Linnerydssjön.

Det blir säkert en långdragen förhandling om VVS ledning skall dras genom ett område klassat som Riksintresse även om det sker tillsammans med den planerade cykelvägen.
Men det kanske öppnar för en samfinansiering av miljömyndighet och trafikverket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *