Nyheter

Tofteryds kyrka renoveras för miljoner

Tofteryds kyrka renoveras för miljoner

Nyheter I mars börjar renoveringsarbetet av Tofteryds kyrka.

Fasaden på kyrkan ska renoveras  [1/11]

Falu rödfärg har använts på sockeln, men bara den nedre.  [2/11]

Fönsterna ska renoveras  [3/11]

Kyrkoherde Klas Frisk Svensson visar vad handikapprampen ska vara. Kyrkan ska tillgänglighetsanpassas mot söder  [4/11]

Grusgångarna har gjorts iordning i höstas  [5/11]

Ny parkering mot öster, där kyrkan köpt lite mark från stiftet  [6/11]

Första mars startar renoveringen  [7/11]

Tornet ska renoveras och korset ska guldförgyllas  [8/11]

Tofteryds kyrka ska renoveras  [9/11]

Kyrkoherde Klas Frisk Svensson och vaktmästare Lars-Henrik Olsson berättar om renoveringsplanerna i Tofteryds kyrka  [10/11]

Från öster ser man hur dåligt koppartaket är. Nu blir det nytt  [11/11]

– Vi har ansökt om kyrkoantikvarisk ersättning som betyder pengar från staten, för att bevara kulturvärden, och fördelas från stiftet. Vi har även ansökt om kyrkounderhållningsbidrag, som är kyrkans egna pengar, säger Klas Frisk Svensson kyrkoherde i Skillingaryds församling.

2,7 miljoner kronor kommer renoveringen att kosta och planeras att starta 1 mars och vara klar 15 oktober.

– I år kommer en stor yttre renovering göras av Tofteryds kyrka. Fasaden ska målas liksom fönsterna ska renoveras och målas. Putslagning kommer att göras på tornet, en ny träkonstruktion ska göras på grund av rötskador samt nytt koppartak. Sockeln runt kyrkan ska renoveras samt takfoten, vindskivorna och förgyllning av korset ska göras. Åskskydd ska installeras och ljudluckor i tornet ska renoveras, berättar Lars-Henrik Olsson som är vaktmästare i Skillingaryds församling.

Ny parkering har anlagts under hösten intill kyrkan och under hösten i år ska tillgänglighetsanpassning göras in till kyrkan. En ny handikapparkering kommer att anläggas och en ramp kommer att byggas vid södra ingången till kyrkan.

– Vi är noga vid upphandling och vi har inte samma regler som en kommun har. Den här gången valde vi den billigaste eftersom det var en erkänt mycket kompetent firma – Rose Bergström. När det gäller de här anbuden handlar det om pris, teknisk kompetens, referenser och tillgänglighet för service framöver. Vi fick in fyra anbud varav tre av buden låg rätt så lika ekonomiskt. Vi räknar med att lägga en miljon kronor själva på renoveringen av Tofteryds kyrka och få bidrag till resten, berättar Klas Frisk Svensson kyrkoherde i församlingen.

Kyrkan i Tofteryd byggdes 1835 och fasaden putslagades senast 1985. Kyrkan kommer under renoveringen vara öppen förutom för vigslar, då brudparen hänvisas till andra kyrkor inom församlingen.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *