Nyheter

Tofthagaskolan bygger för framtiden

Nyheter I tisdags kväll var det stormöte för föräldrarna i Tofteryd med omnejd. 125 kvadratmeter ska stå klart i januari nästa år

Så här ska det se ut i januari 2020  [1/7]

Johanna Malmborg berättade vad skolan behövde hjälp med  [2/7]

I januari ska skolan vara utbyggd  [3/7]

Stormöte i Tofthagaskolan  [4/7]

Från vänster Lena Toftgård och Gunnar Sandberg var nöjda med mötet  [5/7]

Många bybor kom  [6/7]

Arbetslag planeras  [7/7]

Utstakningen är klar. Arbetet med grunden börjar snart

Som det är idag är det barn till bredden och på höjden i Tofthagaskolan. Tanken på att bygga till kom i december förra året och en månad senare valde styrelsens att sätta fart. Bygglov och finansiering är klart. I tisdag fick föräldrarna information om utbyggnaden.

– Vi ser en ökad takt med barn som vill börja förskolan här hos oss. Otroligt roligt men lokalerna har vi nu växt ut, säger ekonomiska föreningens ordförande Gunnar Sandberg. Det är i år 20 år sedan Tofthagaskolan startades och till hösten är det tio år sedan skolan och förskolan flyttade hit till natursköna läget vid sjön. Lokalerna har byggts om invändigt och omdisponerats för att lösa behoven efterhand men det har ändå varit trångt både på förskolan och skolan under flera år. Nästa år ser styrelsen en ljusning på det angenäma problemet.

Att kommunen förändrar Klevshults skola har gjort att fem barn har ansökt om att få börja 4;an och 5:an i Tofteryd, men skolan hade bara möjlighet att ta emot tre av dem.

– Vi har mycket bra dialog med barn- och utbildningsförvaltningen och vi vill vara en naturlig del i utbildningen. Vi bygger för framtiden. Vi ser en topp 2019/2020. Vi har förtätat lokalerna, använt personalutrymmen, ja allt… Men nu måste vi bygga ut helt enkelt för att klara efterfrågan. Tallnäs hade ”Gammelgården”, den ligger egentligen inte nära skolan idag och vi vill fortfarande hålla ihop närheten till övriga lokaler. Vi har kikat på flera olika alternativ och vi ser att förskolan ökar mest. Vi ville inte bygga något där lekplatserna finns idag. Så vi har nu fått bygglov till att bygga ut 125 kvadratmeter söderut mot sjön, säger Gunnar Sandberg.

I den nya byggnaden kommer nu grupprum, lektionssal, konferensrum, kontor för rektor och förskolechef vara. Personalutrymmen som finns idag blir förskola. I mitten av januari 2020 ska nybygget vara klart och det kommer att kosta 2,2 miljoner.

– Vi finansierar med egna medel och ett banklån. Vi räknat också med att kunna dra ner kostnaderna med 300 000 kronor i och med frivilliginsatser, berättar Gunnar samtidigt som han nämner att det är åtta barn som börjar förskolan i januari och skolan hade inte kunnat ta emot dem om inte byggnationen startar nu.

Vid stormötet i Tofteryd informerade föräldrar i styrelsen om vad som behövs hjälp med. Allt från det man redan kan inom bygg, el, vvs och så vidare till att laga mat och fixa fika.

– Utstakningen är klar och vi får börja hämta sand till grunden hos Valter i Kushult redan i kväll, men vi behöver hjälp med så mycket annat. Den som har möjlighet och kunskap inom något område får gärna skriva upp sig på den lappen vi skickar runt, säger en förälder.

Prognosen för antal barn är 2019/2020; 138 barn, 2020/2021; 135 barn, 2021/2022; 135 barn. Idag går det 125 barn på skolan varav 44 barn i förskoleverksamheten. Till läsåret 2019/2020 kommer det att vara 88 barn i skolan.

Från östersidan.

Fotnot; Från skolans hemsida; Starkeborg föddes 1991 som resultat av ett växande behov av barnomsorg i bygden. Köerna växte till kommunal verksamhet och kommunen var absolut inte beredd att satsa några pengar ”ute i buskarna”. Ett antal entusiastiska föräldrar tog initiativet till att starta ett kooperativt dagis i en ledig villa och med en enorm insats kunde verksamheten så småningom stå på egna ben.

Hela processen präglades av den anda som legat och vibrerat i luften ända sedan skjutfältsstridens dagar, något decennium tidigare. En anda av tillit till den egna förmågan och den sanne entreprenörens otålighet över det som bjuds på marknaden – vi kan bättre själva. Det var sålunda inte någon stor nyhet lokalt att de föräldrar som startat Starkeborg tände till på nytt då en av bygdens skolor lades ner.

Den organisation som presenterades av kommunen sågades och planer för en egen skola började smidas 1998. Skolans etablering kom mitt i en valrörelse vilket skruvade till debatten ytterligare. Skolverket hade dock inget att erinra mot den ansökan som innebar att Tofthagaskolan kunde slå upp sina portar 1999 på höstterminen. 

Det första året hystes skolan in på Stiftsgården Tallnäs som led av ett omvänt bekymmer mot vårt. Vi hade på grund av att kommunen avsåg at fortsätta drift av Tofteryds skola, ingen lämplig lokal för vår skola. Tallnäs hade å sin sida massor av utrymmen men en vikande trend i aktiviteter. Våra sammanslagna påsar innebar ett otroligt skutt framåt. Från och med läsåret 2000 var dock Tofteryds skola ledig och därtill renoverad och försedd med ett annex som Tofthagaskolan lät bygga. Sedan dess har skolan huserat i dessa anrika lokaler.

2005 inleddes planerna på att slå samman huvudmannaskapet för skola och förskola, detta förverkligades 2006. I samma veva togs också ett vägskälsbeslut om var vi vill bygga vår nya skola. Planerna på gemensamma lokaler hade funnits med ända sedan 1998 och var i grunden en variant på den ”eko-skola” som utreddes kommunalt 1997.

2006 inleddes byggprocessen med en förstudie och förprojektering med konsulthjälp. 2007 inleddes med ett mycket positivt besked från kommunen om ökat bidrag för nya lokaler vilket i praktiken rodde hem den preliminära kalkyl som fanns framme. De nya lokalerna kommer att kunna hysa upp till 60 skolbarn, 30 förskolebarn samt också ett fritidshem. Detta motsvara ett tillväxtutrymme om ca 20 procent vilket således är vår utmaning.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *